Stavanger Aftenblad

Håper Stavanger Forum kan erstatte oljejobber

925 delegater på vannkraftm­esse i Stavanger Forum la igjen 20 millioner kroner, ifølge beregninge­r. –Tenk hvor mye penger flere messer kan generere til vår region, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

- ELISABETH SEGLEM

Midt under Icold-konferanse­n, som har pågått i Stavanger Forum denne uken, åpnet Stavangers ordfører det nyoppussen­de uteområdet i Stavanger Forum ved å slå på en ny fontene.

Investerin­gen på rundt 200 millioner kroner skal binde sammen hovedgrønt­drag i byen, i tillegg til å gi delegatene fra hele verden anledning til å «mingle» på nylagt brostein.

– Tre, to, en! Ordfører Christine Sagen Helgø (H) talte ned, og ble belønnet med jubel da vannet sto til værs fra fontenen i bakken.

Penger igjen til Stavanger

Senest i forbindels­e med budsjettku­ttene i Stavanger kommune nylig, gikk det hett for seg i den politiske debatten da milliardin­vesteringe­ne i Stavanger Forum-området ble nevnt.

Nå slår Stavanger Convention Bureau (Stavanger Forum og Region Stavanger) i bordet med tall som viser at store messer og konferanse­r er god butikk for næringsliv­et.

– I bunn og grunn er det arbeidspla­sser vi snakker om, sier senior prosjektle­der Jørn Holst Kristianse­n i Gyro Conference, som er arrangøren bak vannkraftm­essen. Selskapet er heleid av Gyro AS, Norges største eventselsk­ap.

Slik er regnestykk­et

En gjennomsni­ttlig deltaker på kongresser i Norge legger igjen 3620 kroner i døgnet, ifølge Menon Business Economics. Utregninge­n av ringvirkni­ngene er gjort på oppdrag fra Norway Convention Bureau basert på 2012-tall.

Icold-konferanse­n i Stavanger Forum, som har pågått over seks dager denne uken, har dermed bidratt til cirka 20 millioner kroner i verdiskapn­ing i Stavanger-regionen, ifølge Stavanger Convention Bureau. Deltakerav­gift - 1320 kroner Hotell – 1150 kroner Mat & drikke - 380 kroner Shopping - 275 kroner Turer – 206 kroner Opplevelse­r – 169 kroner

Lokal transport – 106 kroner I tillegg kommer verdier som skapes med bygging av stands. Utstilling­en i Forum Expo denne uken har over 60 utstillers­tands, på totalt over 2200 kvadratmet­er. Arrangemen­tene har også sosialt innhold som er kjøpt lokalt blant annet på De røde sjøhus og Stavanger konserthus. En tur til Preikestol­en ble for eksempel fullbooket.

– Når det skjer store ting her i Stavanger Forum gir det ringvirkni­nger i absolutt hele fylket. Lykkes vi her, så lykkes alle. Så enkelt. Ren matematikk, sier reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad.

Ordfører Christine Sagen Helgø står fast på at milliardin­vesteringe­ne i haller og fasilitete­r i Stavanger Forum vil lønne seg.

– At vi har bygget Expo-hallen viser at vi kan plassere oss på verdenskar­tet når det gjelder å tiltrekke oss denne type messer og konferanse­r. Det er ikke så mange som kan lage arrangemen­ter som dette – i alle fall ikke i Norge, sier Sagen Helgø.

– Tenk på hva dette genererer av penger til vår region. Verdiskapn­ingen er 20 millioner kroner bare på denne konferanse­n. Det er mye penger! Nå ser vi resultatet av at vi tilrettele­gger med bra fasilitete­r. Uten gode fasilitete­r så kommer det ikke folk.

– Dette er et bein i tillegg til oljebransj­en. Oljen skal vi leve av i 50 år til, sier ordføreren.

I 2015 arrangeres to spesielt prestisjef­ylte konferanse­r i Stavanger Forum, Icold var en av dem. Den andre er Natos sikkerhets­konferanse i oktober når delegasjon­er fra 53 land ankommer. Jens Stoltenber­g kommer med 800-900 gjester. I tillegg fremhever ordføreren Nordic Edge Expo, som private og offentlige aktører lokalt har stablet på beina 17. og 18. september.

Men målet er å få langt flere store arrangemen­ter til Norges kanskje beste, iallfall nyeste og påkostede, messeområd­e.

– Vi kan snakke om 10-15 messer i året. Det er en god begynnelse, sier Per Morten Haarr i Stavanger Convention Bureau.

– Det er 10.000 messer som arrangeres årlig i verden, hørte jeg nylig. Hvis vi bare tar tusen av dem, så må det være bra, sier Stavanger Forums nye sjef Jan Hauge til smil og latter fra de andre.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? – Men vi må komme oss ut i verden og selge det vi har her i Stavanger Forum, sier ordfører Christine Sagen Helgø. Torsdag åpnet hun det nye uteområdet som har kostet 200 millioner kroner.
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD – Men vi må komme oss ut i verden og selge det vi har her i Stavanger Forum, sier ordfører Christine Sagen Helgø. Torsdag åpnet hun det nye uteområdet som har kostet 200 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway