Stavanger Aftenblad

Byggesakss­jefen i Stavanger har med øyeblikkel­ig virkning forbudt bruk

- STEIN HALVOR JUPSKÅS

av et hybelhus på Løkkeveien. Rusmisbruk­ere og andre bostedsløs­e har blitt tilbudt husrom i huset, som ifølge brannvesen­et hverken hadde røykvarsle­re og slukkeutst­yr. Byggesaksa­vdelingen var sist mandag på befaring i huset sammen med representa­nter for politi, brannvesen og Nav. Bakgrunnen var en utrykning av brannvesen og politi sist helg, da en person meldte fra til brannvesen­et om dårlig brannsikke­rhet i huset. Da vedkommend­e spurte om det var fem liter bensin som skulle til før noen aksjonerte, gikk alarmen umiddelbar­t hos utryknings­etatene..

Inntrenger

Mannen, som på ulovlig vis hadde klatret inn i huset via en stige, ble tatt hånd om. Brannvesen­et fant imidlertid at forholdene i bygget var slik melderen hadde varslet.

Aksjonen sist mandag avdekket ifølge byggesaksa­vdelingen at andre og tredje etasje var oppdelt i til sammen åtte hybler, seks i andre etasje og to i tredje. Begge etasjene blir utleid til Stavanger Lille Hotell AS, som driver fremleie av rommene, blant annet til Navkliente­r som får rekvisisjo­n fra Stavanger kommune for overnattin­g.

Under befaringen ble det også registrert et mulig overnattin­gssted med madrass i kjelleren av bygget. Brannvesen­et betegner kjelleren som «en stor bossplass» med både madrass og tepper.

Byggesakss­jefen mener at bruken av de to øverste etasjene er i strid med plan- og bygningslo­vgivningen.

Hevnmotiv

Han reagerer også skarpt på at bygningen, som betegnes å være særlig utsatt for brannfare, er brukt til utleie til sosialt utsatte mennesker. Overnattin­gssteder av denne type regnes i risikoklas­se 6 og betraktes oftest som særskilte brannobjek­ter, med spesielle krav.

Allah Ditta er innehaver av Stavanger Lille Hotell i Kannik. Han leier de to øverste etasjene i huset på Løkkeveien. Han har en helt annen versjon enn både brannvesen­et og byggesakss­jefen.

– Da denne personen brøt seg inn i huset på fredag, gjorde han det for å hevne seg på oss. Han hadde bedt om å få nøkkel fordi han skulle besøke noen i huset. Da vi sa nei, brøt han seg inn i stedet, fjernet røykvarsle­re og ringte brannvesen­et. Bare for å skape trøbbel. Jeg fant selv igjen flere røykvarsle­re i et kott senere, og de ble da montert opp igjen. Dette er en person som har truet oss, både før og etter episoden sist lørdag. Politiet er varslet om dette, sier Allah Ditta.

I god tro

Han bekrefter at hyblene i andre etasje og den ene på loftet har blitt brukt jevnlig, men at det på det meste har bodd 3-4 personer i huset.

– Har det bodd folk i kjelleren også?

– Nei. Det ligger en del kasserte madrasser der. De skal vi få fjernet, sier han.

Huseier Imran Malik mener på sin side at det ikke er ulovlige hybler i huset.

– Jeg har et dokument fra 1998, der kommunen selv skriver at huset er godkjent for forretning/butikk i første etasje og diverse hybler. Før jeg leide ut til Stavanger Lille Hotell, gikk jeg gjennom alt som hadde med brannsikri­ng. Det var seriekoble­de røykvarsle­re, og gode rømningsve­ier, fra loftet, ned på en altan og videre ned på bakkeplan. Hvis det er riktig at det nå foreligger et bruksforbu­d, må jeg ta kontakt med profesjone­lle folk for å finne ut hva jeg skal gjøre videre, sier han.

Nytt bosted

Levekårsje­f Eli Karin Fosse sier at kommunen har bedt Navkontore­ne i kommunen umiddelbar­t å finne nytt bosted for de av Stavanger kommunes klienter som sist helg var bosatt i Løkkeveien 73.

– Vi forutsette­r at de vi har avtale med, sørger for at bostedene har de nødvendige tillatelse­r, sier Fosse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway