Stavanger Aftenblad

Norsea har vært redde for å miste Statoil

Norsea-kollegene på pauseromme­t i Dusavik vet de er heldige. De vant Statoil, Johan Sverdrup og mange nye kolleger. Men omstilling­en de må gjennom er beintøff.

- ELISABETH SEGLEM

Jubelen sto i taket da Norsea Group sikret seg en kontrakt med Statoil til en verdi av fem milliarder kroner i vinter. Men Statoils krav til økt effektivit­et og smartere løsninger, krever sin mann og kvinne.

– Vi vant en stor kontrakt, så stemningen er god. Men det er stadig mer skjerping og det stilles krav til oss om å være mer fleksible. Folk er positive og gjør så godt de kan for å tilfredsst­ille kunden. Vi gjør for mange feil ennå, men prøver å omstille oss, sier hovedtilli­tsvalgt Terje Magne Larsen i Industri Energi hos Norsea.

Må levere

I perioder har Norsea-ansatte vært redd Statoil-kontrakten skulle ryke, forteller han.

– Vi har hatt møter med folk her og gitt beskjed om at de må forbedre seg. Det kan være hardt å svelge kritikk, men de må ta inn over seg at de må omstille seg. Vi er helt avhengig av Statoil for å ha den bemanninge­n vi har her nå. Skulle vi miste Statoil, så får det konsekvens­er, sier Larsen

Han har mer enn 25 års erfaring som truckfører og anhuker, det vil si en signalmann som er ansvarlig for å sikre lasten. Fagforenin­gen har god oppslutnin­g på basene i Tananger og Dusavik. 170 ansatte er medlemmer i LO-forbundet.

– På rett vei

Dagens morgenkaff­e blir servert i pauseromme­t på kaien i Dusavik. 40 nyansettel­ser gjør at det alt er trangt om plassen her. Inn kommer operasjons­leder Eivind Meling. Han har vært i møte med Statoil og kan glede kollegene med positive tilbakemel­dinger.

– Jeg syntes dere skulle vite det, sier Meling til gjengen i arbeidsklæ­r.

– Men det stemmer at det snek seg inn en angst blant de ansatte, sier Meling til Aftenblade­t.

Operasjons­lederen har vært med på av utviklinge­n Dusavik-basen siden 1982, men aldri har optimismen vært større. Som Aftenblade­t fortalte i går har Norsea AS investert en – Norsea vant anbudet om drift av basetjenes­ter i Dusavik, og på en rekke andre baser opp langs kysten. I oppfølging­en av kontraktst­ildelingen vil vi passe på at vi får de tjenestene vi skal ha i henhold til kontrakten, bekrefter pressekont­akt Ørjan Heradstvei­t i Statoil. kvart milliard og ansatt 40 nye på offshoreba­sen i Dusavik.

– Her har vi en framtid nå som vi aldri har sett før, sier han.

På basen i Dusavik har noen ansatte kjent på håpløshet, til tross for de gode tidene. Ny kontrakt med Statoil innebærer en del nye oppgaver for Norsea. Mye nytt skal læres samtidig som alle må jobbe smartere. Arbeiderne får hyppig og tett oppfølging.

– Vi legger oss i selen for å innfri. Vi er ikke fortvilet, men

– Vi vil også jobbe sammen med Norsea Group for å se på muligheter til å ta ut stordrifts­fordeler ettersom de nå har blitt en stor og viktig leverandør til Statoil på basetjenes­ter. Vi har jevnlig oppfølging med Norsea, for å sikre at vi er på riktig vei.

– Hvilke krav til omstilling er det Statoil stiller?

– Vi stiller krav til at tjenestene vi mottar samsvarer med vilkårene i kontrakten. Leverandør­en må selv sørge for å innrette seg best mulig for å levere tjenester til riktig kvalitet. enkelte har følt at det er håpløst til tider når ledelsen pålegger oss så mye endringer i prosedyrer og måten å gjøre ting på, sier Larsen. – Er du optimistis­k? – Ja, det er det ikke tvil om. Vi er heldige i forhold til andre. Det er et luksusprob­lem vi har her. Vi er under konstant press for å få tingene til å fungere, men det er greit. Vi skal levere og leve av dette.

– Hvordan måler Statoil feilprosen­t o.l?

– Vi registrere­r alle leveranser i våre datasystem­er, og i kontrakten har vi satt opp måltall innenfor en del områder for å sikre at vi får den kvaliteten vi skal ha. I praksis henter vi ut statistikk på de faktiske leveransen­e, og sammenlign­er med de kravene som følger med leveransen­e, sier Heradstvei­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway