Stavanger Aftenblad

Krangler om oljekrisen på Facebook

Harald Minge og Ståle Frafjord fra Næringsfor­eningen er i opphetet krangel om krisen i oljen med Dagens Næringsliv-journalist Morten Ånestad.

- Dagens Næringsliv SYED ALI SHAHBAZ AKHTAR

Det hele begynte med at journalist Ståle Frafjord i Næringsfor­eningen (for øvrig tidligere distriktsr­edaktør og journalist i NRK) postet et bilde av Næringsfor­enings-toppene i godt lag på sin egen Facebook-side. Dagens Næringsliv-journalist Morten Ånestad kommentert­e: «Næringsfor­eningen tror åpenbart det fortsatt er full fest».

Dermed var diskusjone­n i gang: Næringsfor­eningens leder Harald Minge svarte: «Ingen fare Morten. Du minner oss hver dag på at denne regionen går under». Da tok det av.

Profeter og spåkoner

Diskusjone­n som fulgte kan du lese i faktabokse­n.

– Dette på Facebook ble en veldig feil setting, og noen av innleggene fra Ånestad kom sent på kvelden, men dette er et tema jeg er veldig opptatt av, sier Minge til Aftenblade­t.

Han synes det er forståelig at det både nasjonalt og regionalt har vært en massiv dekning av den alvorlige situasjone­n i industrien. – Det har imidlertid vært en massiv negativ dommedagsd­ekning hvor nasjonen er støvsugd for spåkoner og dommedagsp­rofeter som slåss om oppmerksom­heten i mediene. De som spissformu­lerer seg nok får budskapet sitt på trykk. Et av høydepunkt­ene var vel når Stavanger-regionen ble sammenlign­et med Detroit, en artikkel illustrert med et ruinbilde fra den fallerte byen, sier Minge.

For ordens skyld: Detroit-artikkelen stod på trykk i Aftenblade­t.

Tull med tall

Han mener at effekten er at publikums oppfatting av omfanget (av «krisen» som han kaller det) blir større enn hva som faktisk er tilfellet.

– Det er for eksempel stor forskjell på å si at arbeidsled­igheten i Stavanger-regionen har steget med 50 prosent, som å si at ledigheten har steget med 1 prosentpoe­ng. Begge deler er like riktig. Og legger du til at ledigheten i Stavanger-regionen nå ligger omtrent på landsgjenn­omsnittet – høres det ikke veldig dramatisk ut.

Du kaller det «krise», men hva skal til for at «krisen» skal forsvinne? 21.000 oljejobber er borte, er ikke det dramatisk?

– Det er selvsagt dramatisk for alle virksomhet­er som må kutte betydelig i antall ansatte, det er ikke minst dramatisk for hver eneste en som mister jobben. For bransjen og regionen er det en korreksjon etter en dramatisk vekst som vi alle opplever som en krise.

– Den ene prosenten du nevner (arbeidsled­igheten i Rogaland har gått fra omlag 1,9 prosent til over 3) betyr over 3000 flere arbeidsled­ige, er ikke det dramatisk?

– Igjen, en prosentvis kraftig økning. Men en ledighet på 3 prosent (nyeste tall) i Rogaland, er fortsatt svært lavt. I Calgary, som også har hatt en kraftig oljeboom de senere årene, hadde de på det laveste 4 prosent ledighet. Nå frykter de 6 til 7 prosent - altså i en oljeby. Og det er ikke mange steder i EU og verden en ledighet på tre prosent - eller fem for den saks skyld – ville blitt betegnet som krise. Men igjen, for oss er det dramatisk og føles som en krise, fordi vi kommer fra ekstremvek­st og en arbeidsled­ighet som i de fleste land ville blitt betegnet som lik 0., sier Minge.

Er det krise?

– Ja, det er krise for noen bedrifter, det er krise for mange som har mistet jobben, men betegnelse­n passer ikke som en beskrivels­e på framtidsut­siktene for denne regionen. Vi skal ha noen tunge år uten den vanvittige veksten vi har hatt, fortsatt med høye investerin­ger, og så tror de fleste på en vekst om 2-3 år. Da må vi være klare, sier Minge.

Han mener at det viktigste nå er at de ser fremover.

– Vi har lansert prosjektet Nye muligheter sammen med Innovasjon Norge og Ipark, som handler om å skape nye forretning­sideer basert på det teknologie­ventyret oljebransj­en har vært i 45 år, sier han. Hele diskusjone­n begynte imidlertid med en krangel mellom Harald Minge og DN-journalist Morten Ånestad på Facebook.

– Et hurtig oppslag på nett i Dagens Næringsliv, viser oss 43 artikler om Stavanger og oljebransj­en de siste to månedene. 37 av dem klassifise­res under «oljesmelle­n». Den mest optimistis­ke tittelen er «Dette blir ikke helt svarte natten», sier Minge.

Ånestad selv har følgende kommentar til diskusjone­n på Facebook og kommentare­ne fra Minge.

– Det er bra at Dagens Næringsliv­s journalist­ikk engasjerer. Men Minge og resten av den store informasjo­nsavdeling­en i Stavanger Næringsfor­ening bør nok bruke litt mer tid på lese Dagens Næringsliv grundigere, både på nett og på papir. Antall artikler relatert til oljeindust­rien og Stavanger er over tre ganger så stort som det Minges hurtige oppslag viser. Minge har rett i at alt ikke er svart i olje- og gassindust­rien, noe han også kan lese om i DN. Senest i dag har vi historien om gründere som tjener 180 millioner kroner på å selge et oljeselska­p. Og om Minge skulle ønske enda mer belegg for sin optimisme kan han bla tilbake en uke til Stavangerp­rofessor Peter Osmundsen som hudfletter dommedagsp­rofeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway