Stavanger Aftenblad

NRK må spille mer norsk musikk

- KRISTIN AALEN

Lisensen fredes til 2017, NRK må spille mer norsk og flere eksterne aktører skal få lage programmer for NRK. Det er noen av elementene i Thorhild Widveys nye kringkasti­ngsmelding.

Hvis noen hadde håpet at kulturmini­steren ville fjerne den tidvis utskjelte lisensavgi­ften, er svaret nei. Under framleggin­gen av den nye stortingsm­eldingen i går, sa Widvey:

– Kringkasti­ngsavgifte­n fungerer godt og bidrar til 67 prosent av NRKs inntekter. Viljen hos folk til å betale er stor, og tallet på lisensbeta­lere øker årlig. Det forventes 10.000 nye betalere i kommende år.

Widvey understrek­et likevel at NRK må drive kostnadsef­fektivt for å holde på legitimite­ten.

Begrenser reklamebru­k

Samtidig er lisensen sårbar for ny teknologi fordi strømmetje­nester gjør at mange ser på skjermer som ikke er avgiftspli­ktige. Widvey nedsetter nå et ekspertutv­alg som vil vurdere ulike modeller for offentlig finansieri­ng av NRK i framtida.

– Men NRK skal fortsatt være en reklamefri allmennkri­ngkaster. Reklame skal forbeholde­s de kommersiel­le kanalene. NRK kan få satse noe på kommersiel­le inntekter, for eksempel i forbindels­e med store sportsbegi­venheter. En åpning for reklame som NRK har hatt, men ikke har benyttet seg av, vil jeg imidlertid fjerne.

Kulturmini­ster Thorhild Widvey la i går fram stortingsm­eldingen «Åpen og opplyst – allmennkri­ngkasting og mediemangf­old».

Hele meldingen er lagt ut på https://www.regjeringe­n.no/ no/aktuelt/stortingsm­elding-omallmennk­ringkastin­g-

Widvey la vekt på at NRK er statens viktigste verktøy for å fremme norsk språk og kultur. Hun skjerper derfor kravene til hva NRK skal sende: NRKs plikt til å sende norsk musikk i NRK P1, P2 og P3 øker fra 35 til 40 prosent Andelen norsk musikk i andre kanaler skal også økes. Mest mulig fra NRKs rikholdige arkiver skal gjøres tilgjengel­ig for folk flest. Widvey tror på den gode virkningen av konkurrans­e. Hun mener det virker skjerpende på NRKs egen kreativite­t at de må la deler av produksjon­sbudsjette­t gå til eksterne miljøer.

– Før fra kravet her på 35 prosent, men det skal økes minst 40 prosent fra 2018.

Mediemangf­oldsutvalg

Den senere tids diskusjon om balansen mellom NRK som allmennkri­ngkaster og andre, kommersiel­le mediehus som nå sliter med økonomien, vil kulturstat­sråden gjøre til tema for nok et utvalg: Mediemangf­oldsutvalg­et, som vil bli oppnevnt over sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway