Stavanger Aftenblad

For sju måneder siden overtok barneverne­t datteren hennes

-

– Pappa! Vi må kjøpe tran.

Maria (20) har akkurat kommet hjem fra jobb. Nå står hun hjemme i døra hos fosterfore­ldrene Astrid og Olav i Sandnes. Og hun vil ha tran! Fosterfar smiler for seg selv. Han er så stolt.

Fosterbarn i 20 år

Maria (20) vant hjertene til ekteparet Olav og Astrid da hun kom til dem som fosterbarn for 20 år siden, 10. april 1995.

Det første møtet var altoppsluk­ende. Den seks måneder gamle jenta var nydelig. Klart hun skulle bli deres, for evig og alltid, tenkte ekteparet første gang de møtte henne.

I dag kan fosterfar Olav smile. Maria vil ha tran. Han svimler av lykke.

I mange tunge år var det helt annerledes. Jenta var i opposisjon, hun ruset seg, slåss, rømte og oppsøkte adresser der ei tenåringsj­ente absolutt ikke hadde noe å gjøre.

Hjemme i huset i Sandnes var det fostermor Astrid som fikk mest tyn. Maria lot sinne, aggresjon og raseri gå ut over henne. Til slutt ble det satt inn tunge tiltak.

Institusjo­nsplasseri­ng, akuttplass­ering og tett oppfølging i hjemmet fra det statlige barneverne­t Bufetat ble prøvd ut. Mange tenkte sitt: Den jenta går det aldri bra med.

Fostermor Astrid og fosterfar Olav tenkte omvendt: Vi elsker henne. Vi kan flytte fjell for henne. Flere ganger stilte Astrid opp på ukjente adresser i Sandnes og omegn for å hente datteren hjem.

Hun slo inn dører om nødvendig.

Har klart seg

I dag er Maria i jobb. Hun er beviselig rusfri. Hun trener, sover, er opptatt av kosthold, og sist helg syklet hun det ni mi lange Nordsjørit­tet fra Egersund til Sandnes.

Maria har i dag en diagnose som beskriver en «svak og usikker, emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse». Denne diagnosen fikk hun i slutten av tenårene, men psykologen hennes har sagt at han vurderer å åpne for rediagnost­isering, altså en ny utredning.

Psykologen forklarte i retten at diagnosen ble satt mens Maria ruset seg, fordi en medisinsk diagnose kunne gi Maria hjelp i en tøff og kaotisk periode.

– Det var et behov for å få en forståelse for de vanskene vi så. Maria selv har ikke deltatt i en strukturer­t kartleggin­g. Diagnosen ble satt for å gi et tilbud til Maria i en vanskelig tid, men bygger også på en totalpakke. Situasjone­n er helt annerledes nå, og det er ikke noen tvil om at rusen blåste det hele opp til helt andre dimensjone­r, sa psykologen i Stavanger tingrett like etter påske. Som Aftenblade­t fortalte i går, saksøkte Marias kjæreste Vegard (21) Stavanger kommune for å få omsorgsret­ten til deres felles barn.

Om rediagnost­isering sa psykologen:

– Det er godt mulig at hun bør få den, en second opinion. Hun burde da fått en mer objektiv vurdering.

– Jeg elsker livet, men det er forferdeli­g vondt å tenke på at Stavanger kommune for få måneder tok fra meg datteren min nå når det går så bra med meg, sier Maria.

- Man kan ikke automatisk trekke en konklusjon på bakgrunn av at man har en diagnose i forhold til omsorgskom­petanse. Man må alltod undersøke de faktiske forhold rundt foreldrene, sier psykolog Willy Tore Mørch..

Tenker på datteren

– Det er mamma og pappas fortjenest­e at jeg er her jeg er i dag, og min kjæreste Vegard. Mine fosterfore­ldre ga meg aldri opp da det sto på som verst. Vi snakker om tøffe tak over flere år. Mange fosterfore­ldre hadde kanskje bare sagt opp avtalen, vi fosterbarn er jo prisgitt en familie med tre måneders oppsigelse­stid. Det vil jeg ikke utsette jenta mi for. Har man en biologisk familie som er i stand til å ta seg av sine egne barn, må de få vokse opp hos sine egne, sier Maria.

Hun sier hun synes det er vondt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway