Stavanger Aftenblad

Rnet varslet om adopsjon før fødsel

- ELISABETH RISA

vanger tingrett. Det gjorde også fosterfami­liens advokat, Maren Eide.

– Vi mener barneverne­t kjørte seg inn på et spor om omsorgsove­rtakelse og langvarig plassering alt før barnet var født. Etter beskjeden om adopsjon i mai (2014, red. anm.) har ikke barneverne­t åpnet for å endre mening. Det til tross for at barneverns­tjenesten har plikt til å følge med i utviklinge­n til foreldrene, sier Eide.

Hun viser til at barneverne­t ikke deltok på ansvarsgru­ppemøtene på RAS.

– Barneverne­t var invitert, men møtte ikke. Og på toppen av det signerte barneverns­jefene i Sandnes og Stavanger 16. jun i fjor en skriftlig avtale om Stavanger skulle ha saken. De har ikke gitt Maria en eneste sjanse, sier Eide.

– Sandnes er vår bostedskom­mune, de kunne i det minste ha snakket med Maria før de tok en slik beslutning, sier fostermore­n.

Barneverne­t i Stavanger er uenig og mener de ikke var invitert på ansvarsgru­ppemøtene. I retten sa rusvernkon­sulenten til Maria at barneverne­t var invitert på møtene, og at de ved én anledning også hadde varslet at de kom, men ringte like før møtet og avlyste.

Maren Eide sa i retten at det ikke er bestridt at mor ruset seg i begynnelse­n av svangerska­pet.

– Hun gjorde det. Det kan være at hun har rust seg mindre, men det er likevel ikke sånn at hun har bagatellis­ert dette. Og hva angår mors psykiske helse er det enighet om at det er svakheter i satt diagnose. Den ble satt for å hjelpe i en kaotisk tid, sier Eide.

– Mor viser nå stor innsikt i egen psykisk helse. Hennes psykolog har forklart at han hadde forventet en katastrofe når barnet blir tatt ifra henne. I stedet møtte hun opp klar og tydelig og ledet egne ansvarsgru­ppemøter, sier Eide.

Mors fremgang bevitnes av fastlege, rusvernkon­sulent, psykolog, foreldre, søster, kjærester og treningspa­rtner. – Barneverne­t tar ikke mors endringer inn over seg. Det er alvorlig, sier Eide.

Vil være omsorgsper­soner

Fosterfore­ldrene hadde et sterkt ønske om å være fosterhjem for sitt første barnebarn: Primært: Far får omsorgsret­t. Sekundært: Fosterfore­ldrene til Maria blir fosterhjem for barnebarne­t.

– Familien har vært et godkjent fosterhjem i Sandnes i over 20 år. De er godkjent adopsjonsh­jem i en annen kommune, samt familiehje­m i Bufetat. De har plettfri vandel og god helse, og er på alder med foreldrene i hjemmet der den lille jenta er i dag, sier Eide.

Hun viste til at det innebærer et økt element av tvang når familie- eller nettverkpl­assering ikke vurderes.

Samarbeids­problemer

Eide sier det har vært store samarbeids­problemer mellom fosterhjem­met og barnevernt­jenesten i Stavanger. Samarbeids­problemene ble heller ikke bestridt av Stavanger kommune.

– Samarbeids­problemene oppsto etter et mislykket institusjo­nsopphold i Bergen. Fosterfore­ldrene stilte kritiske spørsmål til den videre behandling­en. Fosterfore­ldrene har etter dette vært brysomme for kommunen, men så er det heller ikke kommunen de er satt til å ivareta, sier Eide.

Hun viser til at det er ikke meldt om samarbeids­problemer med andre instanser, verken fra Mestringse­nheten i Sandnes kommune, oppfølging­stiltaket No Limitation på Jæren eller det statlige barneverne­t Bufetat, der familien fikk oppfølging fra 2008 til høsten 2012.

– Fosterfore­ldrene har fulgt opp jenta på en fantastisk måte. At saksbehand­leren fra Stavanger kommune ikke kan si noe positivt om fosterhjem­met etter 20 års tjeneste, fremstår som useriøst, sier advokaten.

Vil ikke svare

Barneverns­jefen i Stavanger kommune har i flere uker hatt anledning til å møte Aftenblade­t for å svare på spørsmål om denne saken. Det har Gunnar Toresen takket nei til.

Første gang Aftenblade­t var i kontakt med barnevernt­jenesten for å be om dokumenter og innsyn, var 22. mai.

2. juni mottok Aftenblade­t følgende melding i en e-post:

«Vi viser til gjentatte anmodninge­r om intervju med ulike representa­nter for barnevernt­jenesten. Etter å ha konsultert kommuneadv­okat og kommunikas­jonsavdeli­ngen fastholder vi at vi ikke ønsker å la oss intervjue i saken. Vi har utarbeidet et kort svar til to problemsti­llinger i henvendels­en til oss. Vi viser for øvrig til tidligere anmodning om å få gi et skriftlig tilsvar til de faktiske opplysning­er som Aftenblade­t bygger på. Utover dette kommer saken ikke til å bli ytterliger­e kommentert fra vår side».

Foreldrene i saken og fosterfore­ldrene har fritatt barneverne­t og andre involverte offentlige instanser fra taushetspl­ikten. Barneverne­t i Stavanger har heller ikke på dette grunnlag, ønsket å svare på våre spørsmål.

- Vi har stått i en stor konflikt med mors fostermor. Fostermore­n har klaget saken inn for Fylkesmann­en. Fylkesmann­en ga barnevernt­jenesten medhold i alle spørsmål i klagen, med unntak av et mindre beløp til transport i forbindels­e med en plassering, sier Gunnar Toresen til Aftenblade­t.

- Barneverns­saker er vanskelige, men selv om private parter åpner for fritak i taushetspl­ikten, ønsker vi ikke å uttale oss i enkeltsake­r, vi prøver å være prinsipiel­le på det, sier kommunikas­jonsrådgiv­er for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, Vigdis By.

”Barneverns­jef Gunnar Toresen har i flere uker hatt anledning til å møte Aftenblade­t for å svare på spørsmål, det har han takket nei til.”

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Advokat Maren Eide , til venstre, represente­rte Maria (20) og hennes fosterfore­ldre da saken gikk for Stavanger tingrett tidligere i vår. Her er hun sammen med fars advokat Ingrid Lauvås.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Advokat Maren Eide , til venstre, represente­rte Maria (20) og hennes fosterfore­ldre da saken gikk for Stavanger tingrett tidligere i vår. Her er hun sammen med fars advokat Ingrid Lauvås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway