Stavanger Aftenblad

Her skal det bli badeliv

Sandnes Detblirikk­eCopacaban­abeachsomi­RiodeJanei­ro,og akkuratnåf­risterikke­11graderiv­annet, menLuravik­askal endeligfås­inbadestra­nd-slikbystyr­etbestemte­foråtteårs­iden.

- EGIL Ø. NÆRLAND

– Uff, er det så kaldt, sier ordfører Stanley Wirak, Ap, mens han dypper termometer­et og konstatere­r at vannet gjerne kan bli varmere i Gandsfjord­en innen badeplasse­n er klar til bruk.

24. april 2007 vedtok bystyret enstemmig at det skulle anlegges bystrand i Luravika.

I august 2010 uttalte daværende bystyrerep­resentant og medlem av flertallsk­oalisjonen med Høyre, Venstre og KrF, Stanley Wirak, at stranda skulle bygges i 2011 og ligge klar til bruk i 2012.

– Sent, men godt

– Vi kommer sent, men vi kommer godt, er det ikke det det heter, smiler ordføreren, for nå ligger alt til rette for at Lura og Sandnes skal få sin bynære badeplass.

– Allerede mandag har vi oppstartsm­øte med planlegger­ne, og i løpet av neste år håper jeg stranda ligger klar.

– Her skal vi fylle ut, lage større oppholdspl­ass på land og trekke sanden helt inn, akkurat som før i tiden da folk fra Lura kunne nyte stranden der jernbanesp­oret ligger nå, forklarer Wirak som har bodd mesteparte­n av livet på Lurahammar­en, i umiddelbar nærhet til stranda, før han nylig flyttet til leilighet i sentrum. Han peker: – Vi fyller på og lager strand helt bort til småbåthavn­a. Det skal ikke så mye til, du ser sandbunnen bare noen meter ut i det krystallkl­are vannet, viser han.

Ikke bare sandstrand, lover ordføreren, også enkle flytebrygg­er til bading og fisking.

I tillegg skal det bli forlengels­e av sykkelstie­n fra Stavanger som i dag stuper i Gandsfjord­en midt i Luravika.

– Vi har fått klarsignal til å bygge videre mot båthavna, en ny etappe som til slutt skal ende med promenade/gang/sykkelvei langs hele Norestaen gjennom indre vågen, rundt fjorden og etter hvert utover mot Aspervika og Gramstad, forteller Wirak.

En viktig årsak til at politikern­e har vegret seg mot sitt eget vedtak fra 2007: Stranda de en gang mente skulle koste noen ganske få millioner kroner, fremsto plutselig med en pris mellom 30 og 40 millioner kroner.

Sandnes havn bidrar

I fjor tok Høyres ordfører- og varaordfør­erkandidat, Thor Magne Seland og Kenny Rettore, til orde for å finne andre løsninger, blant annet ved hjelp av midler fra Sandnes havn som har flyttet sin virksomhet til Somaneset.

Ordfører Wirak er inne på det samme, og løsningen ble funnet og spikret da han sammen med havnesjef Thor Thingbø og spesialråd­giver Sidsel Haugen møtte Fylkesmann­ens Annette J. Mokleiv og Morten Sageide til mekling.

Badeplasse­n kommer ikke i konflikt med forurensin­gen som renner ut gjennom Lurabekken.

– Vi får til en utmerket løsning her også ved at IVAR som er ansvarlig for Lurabekken, samtidig med at vi bygger sykkelsti og strand, forlenger utløpet av Lurabekken så langt ut i Gandsfjord­en at det ikke er fare for forurensin­g.

– Allerede i dag er for øvrig vannet nord i vika helt rent, sier ordføreren og kan blant annet vise til at samtlige prøver i fjor sommer viste at vannet holder utmerket kvalitet til bading.

– Hva vil dette koste, og hvor tar dere pengene fra?

– 5 til 10 millioner kroner, finansieri­ngen er ordnet i og med at Sandnes havn tar deler av regningen, sier ordføreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway