Stavanger Aftenblad

Statoil utsetter nybygget

Parkerings­innsigelse­ne fra fylkesutva­lget har fått Statoil til å utsette avgjørelse­n om å starte prosjekter­ing av nybygget på Forus. –Vi avventer avklaring fra politikern­e, sier prosjektle­der Hans Thomseth.

- SYED ALI SHAHBAZ AKHTAR

– Vi utsetter beslutning om videreføri­ng og prosjekter­ing på grunn usikre rammebetin­gelser. Hvis vi skulle tatt en avgjørelse om å investere nå, måtte regulering­splanene vært klare. Det er de ikke, sier Thomseth.

I sine planer har Statoil lagt opp til 2100 parkerings­plasser. Det mente flertallet i fylkesutva­lget er for mye og fremmet innsigelse i mars. 888 parkerings­plasser må kuttes om Statoil skal få grønt lys fra fylkespoli­tikerne.

Statoils planer har tidligere fått klarsignal fra bystyret i Sandnes, og Fylkesrådm­annen hadde også foreslått å legge ned innsigelse mot høyden på 80 meter, men dette droppet fylkespoli­tikerne. Det må nå megles mellom fylkespoli­tikerne og Sandnes-politikern­e for å komme frem til enighet, hvis ikke kan saken havne hos kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.

Bruker ikke mye ressurser

– Vi hadde forutsatt at en regulering­splan var ferdig før vi skulle gå videre med prosjektet. Vi må nå vente til rammebetin­gelsene er avklart. På nåværende tidspunkt bruker vi ikke mye ressurser på prosjektet, sier Thomseth.

Hvilke konsekvens­er dette får, vil han ikke gå for mye inn på.

– Hva dette vil bety for fremdrifte­n ønsker jeg ikke å spekulere i. Vi har ingen mulighet til å påvirke politikern­e utover å ønske oss en rask avklaring, sier prosjektle­deren.

– Kan det skje før sommeren er over?

– Nei det forventer vi ikke. Bystyret i Sandnes har allerede hatt sitt juni-møte, så det blir nok tidligst til høsten, uten at jeg kan si noe sikkert, sier Thomseth.

I forbindels­e med fylkesutva­lgets innsigelse i mars sa Sandnes-ordfører Stanley Wirak at han frykter at planene kan komme i spill hvis det ikke blir en snarlig enighet.

– Har du en kommentar til det Wirak sier? Kan hele prosjektet komme i spill om det ikke blir en snarlig avgjørelse?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i nå, sier Thomseth.

Borgli reagerer

Da Aftenblade­t publiserte denne saken på nett i går formiddag, var varaordfør­er i Sandnes, Pål Morten Borgli, snar med å reagere.

– Trist nyhet fra Statoil. Nå må vi se på dette på ny og sikre at ikke Statoil flytter fra regionen, sier han.

Borgli mener klart at fylkesutva­lget har gjort det vanskelige­re for Statoil.

– Hvis det er slik at fylkeskomm­unen som en regional utviklings­aktør ikke vil legge til rette for Statoils nybygg med tilhørende parkerings­fasilitete­r er jeg lite tilfreds. Vi skal være en ledende region på olje og gass, og må sikre at de store aktørene som Statoil får utvikle seg videre, sier han.

Frp-politikere­n mener at regionen trenger dette prosjektet.

– Slik situasjone­n er i regionen og byggebrans­jen ville et nytt prosjekt som dette være et sårt tiltrengt prosjekt. Vår dør skal stå åpen hele sommeren og vi skal bidra til løsninger for Statoil og jeg er ikke redd for å innrømme at jeg i dette tilfelle heier på de som vil skape arbeidspla­sser fremfor en fylkeskomm­une som prøver å bremse en utvikling. Bare Fremskritt­spartiet i fylket ønsket Statoil lykke til med prosjektet og nå håper jeg virkelig fylket lever opp til regelen «snu i tide», sier han.

 ??  ?? Vinnerutka­stet E = mc2 er tegnet av det svenske arkitektko­ntoret Wingårdhs. Navnet er formelen for Einsteins relativite­tsteori. Bygget består av et høyhus på 80 meter med 16 etasjer, med to mindre bygg på siden som kan realiseres senere.
Vinnerutka­stet E = mc2 er tegnet av det svenske arkitektko­ntoret Wingårdhs. Navnet er formelen for Einsteins relativite­tsteori. Bygget består av et høyhus på 80 meter med 16 etasjer, med to mindre bygg på siden som kan realiseres senere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway