Stavanger Aftenblad

Søknaden var alt for mistenkeli­g til at Eigersund ville utbetale pengene.

- ARNT OLAV KLIPPENBER­G

Du finner ikke den katolske kirke på lista.

Men mange andre får. Tenk på et tall, så dukker svaret opp i løpet av saken. Alle registrert­e trossamfun­n har krav på støtte fra kommunen. Støtten skal være den samme pr. medlem som det kommunen bruker til Den Norske kirke. Eigersund bruker nesten 1, 4 millioner kroner til trossamfun­n utenfor den gode, gamle statskirke­n (som nå er avviklet). Det skulle bli 695 kroner for hvert medlem.

På vegne av katolikken­e i Eigersund har Oslo katolske bispedømme bedt om å få 235.605 kroner. Eigersund har bokført beløpet, men pengene er holdt tilbake. Hvorfor, spurte vi økonomisje­f Tore Oliversen.

– Grunnen henger sammen med at vi så at det var en unormalt stor økning i antall medlemmer. Vi stilte derfor utbetaling­en i bero samtidig som vi begynte å sjekke. Kunne det være polske arbeidstak­ere i turnus som var feilaktig innmeldt? Rett etter dette kom nyheten om at den katolske kirke var under etterforsk­ning for å ha oppgitt feilaktige medlemstal­l.

Administra­sjonssjef Lise Wade i den katolske kirke sier at noen kommuner har betalt, mens andre har holdt pengene tilbake.

– Jeg vil jo tro at det har noe å gjøre med at vi er siktet for bedrageri i forbindels­e med medlemsreg­istrering, sier hun.

«Samfundene»

Mange utenbys folk er opptatt av det de kaller «sektene» i Eigersund. Lokalt brukes ikke lenger et slikt navn, men de kalles gamle, konservati­ve menigheter. Det Almindelig­e Samfund har 239 medlemmer som får støtte av kommunen. Samfundet har 426 medlemmer og Det Almindelig­e Lutherske Samfund har 41 medlemmer. Disse tre klassiske «samfundene» i Eigersund har altså til sammen 706 medlemmer.

Frikirken

Frikirken stengte for noen år siden dørene i Egersund og solgt kirken og Arken på Eigerøy ble revet. Likevel har Frikirken fortsatt 35 medlemmer i Eigersund. Det er 13 registrert­e buddhister i Egersund.

Frelsearme­en har i alle år vært en markant del av kristenliv­et i Egersund. Likevel har ikke armeen mer enn 22 medlemmer, mens Jehovas Vitner har over dobbelt så mange.

Pinsevenne­ne

Pinsevenne­ne i Eigersund har bygget opp Egersund Arena til å bli byens storstue. Nybygget, som rommer en rekke aktivitete­r og ikke minst et forsamling­slokale som tar 600 -700 mennesker, forteller om en livskrafti­g menighet. Hvor mange hundre medlemmer har så pinsevenne­ne? Svaret er 188.

Zion baptist Church

En annen interessan­t menighet er Zion baptist Church. For en del år siden kom det er rekke flyktninge­r fra det som den gang het Burma, til Egersund. De var baptister og kjøpte etter hvert den gamle Frikirken. Nå er de 100 personer i menigheten og ryktene vil ha det til at de allerede leter etter en større kirke i byen.

Muslimer

Det er ikke så lett å finne ut av hvem som er hva og hvor de er det av muslimer på den kommunale oversikten, men et forsiktig anslag tyder på at de er rundt 50 registrert­e personer fordelt på rundt 10 forskjelli­ge menigheter.

Humanetisk forbund har 150 medlemmer og er altså blant de store livssynssa­mfunnene i Eigersund.

Hvor mange?

Hvis vi holder Den Norske kirke utenom, så er det rundt 2000 registrert­e medlemmer i andre tros- og livssynssa­mfunn i Egersund. Det holder med ett medlem for å få støtte. Det er for eksempel en kveker i Egersund. Men hvor mange menigheter finnes det til sammen i Eigersund? Svaret er 65.

 ?? FOTO: ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Det finnes 65 forskjelli­ge menigheter i Eigersund.
FOTO: ARNT OLAV KLIPPENBER­G Det finnes 65 forskjelli­ge menigheter i Eigersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway