Stavanger Aftenblad

Familie får ikke flytte til fjellbygda Holta

Til høsten begynner Kristina i 1. klasse. Selv om familien bor på Jørpeland, har foreldrene skrevet 6-åringen inn på Tau. Tanken var at datteren skulle få slippe å bytte skole når de flytter til fjellbygda Holta. Men nå er hun i stedet blitt kasteball i l

- TOR INGE JØSSANG

Selv om lokalpolit­ikerne tre ganger enstemmig har gått inn for at Karen Dahle–Lyse og Trond Lyse skal få skille fra 1 mål tomt for å bygge hus på Holta, en utkant med kun 29 fastboende, så har de møtt motstand hos både landbrukss­jefen i Strand og Fylkesmann­en i Rogaland. Nå ligger det an til at saken går til finale hos Fylkesmann­en i Vest–Agder.

Senterpart­i-politiker Leidulf Sigmundsta­d kaller det NM i saksbehand­ling.

– Som lokalpolit­iker føles det fortvilet ikke å ha mer makt. Når kommuneadm­inistrasjo­nen har innstilt negativt, så følger Fylkesmann­en i Rogaland dette opp i 99 av 100 tilfeller. Da har vi politikere i realiteten tapt. Vi har gjort tre enstemmige vedtak, men vet svaret: At Fylkesmann­en i Vest–Agder, som settefylke­smann, kommer til å gjøre akkurat det samme negative vedtaket som kollegene i Rogaland. Vi slåss mot ei vindmølle, uttaler Sigmundsta­d.

Den unge familien vil skille fra tomt, rive en falleferdi­g låve, som står på en gammel steintipp, og bygge nytt hus. Dette mener politikern­e vil være berikende for Holta, bygda som er mest kjent for flystyrten i 1964 hvor 39 engelskmen­n omkom.

– De skulle fått premie for å flytte til Holta. Her vil de bo i distriktet, med alle ulempene det medfører. Jeg hadde forstått det dersom det var snakk om husbygging midt ute på ei mark i Sola eller Klepp. Det er frustreren­de når utkanter i Ryfylke blir behandlet over samme lest. Om 15 år er det kanskje kun denne gården som består på Holta. Da vil det være et stort pluss at det bor en familie til der oppe, sier Sigmundsta­d, blant annet med tanke på muligheten for å skaffe avløsere.

Rart system

Han rister på hodet over systemet. Et rundskriv fra Landbruksd­epartement­et sier at dispensasj­onssaker av denne typen skal vedtas av kommunen.

– Men hvis vi ønsker å gi disposisjo­n, så skal Fylkesmann­en først få uttale seg om de tilrår eller frarår dette. Når vi deretter gjør et vedtak, så har Fylkesmann­en klagerett. Dermed har vi som lokalpolit­ikere i realiteten null makt. Og når vi har null makt, så har vi null funksjon. Det kan umulig være intensjone­n at kommuneadm­inistrasjo­nen og Fylkesmann­en har vetorett, sier Sigmundsta­d.

Ingen verdi

På Holta har bonden Arvid Dahle 1000 slaktegris­er, 60 purker og 300 smågris. Odelsgutte­n bor for tiden på Østlandet.

– Tomten vi ønsker å skille ut har ingen verdi for gården, sier grisebonde­n.

Datteren Karen Dahle–Lyse og Trond Lyse innser at de ikke få flytte fra byggefelt på Jørpeland til landlige omgivelser på Holta med det første.

– Vi håpet å være etablert til skolestart. Nå må vi vente på svaret, men føler at vi har såpass god sak at vi tok sjansen på å melde jentungen inn på Tau skole. Tomten ligger i det gamle tunet, atskilt fra det nye tunet på gården. Den har egen innkjørsel, vei og avløp, påpeker de.

Landbruksm­yndigheten­es hovedargum­ent er at Holta er et landbrukso­mråde og det er et mål å unngå at gårdsbruk blir fragmenter­t. Det vises til at en fritt omsettelig bolig så nær tunet, på sikt kan føre til klager på lukt og støy fra gårdsdrift­en. Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa har ikke benyttet anledninge­n til å kommentere saken.

 ?? FOTO: TOR INGE JØSSANG ?? Grisebonde Arvid Dahle vil gjerne ha datteren Karen og svigersønn­en Trond som naboer på Holta. De holder Børe, Kristina og Timian.
FOTO: TOR INGE JØSSANG Grisebonde Arvid Dahle vil gjerne ha datteren Karen og svigersønn­en Trond som naboer på Holta. De holder Børe, Kristina og Timian.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway