Stavanger Aftenblad

Cameron gjør oppgjør med tause britiske muslimer

Den britiske statsminis­teren ønsker at muslimer skal ta ansvar for radikalise­ringen. På en uke har tolv britiske muslimer reist til Syria.

- LONE THEILS

Denne uken har den såkalte islamske staten (IS) tilsynelat­ende fått 12 nye medlemmer fra den nordengels­ke byen Bradford. Mye tyder på at de tre søstrene Khadija, Sugra og Zohra Dawood i alderen 30–34 år har reist til Syria for å slutte seg til deres bror Ahmed, som har oppholdt seg i området de siste to årene.

De tre søstrene er født og oppvokst i Storbritan­nia og oppdratt til å følge en streng utgave av islam av deres far, som var imam.

Søstrene tok med seg deres til sammen ni barn, der den eldste er 15 år gammel og den yngste bare tre.

Gruppen av britiske muslimer hadde opprinneli­g dratt på den tradisjone­lle pilegrimsr­eisen til Medina i Saudi-Arabia. Da de ikke kom tilbake og ble umulige å få kontakt med slo de to etterlatte ektemennen­e alarm og kontaktet det britiske politiet. Da var det derimot for sent.

Den britiske TV-kanalen BBC har snakket med en menneskesm­ugler som sier at han har hjulpet familien videre til Syria i to grupper.

Bønner fra ektemennen­e

Alt tyder på at de tre søstrene og deres barn ikke har planer om å forlate Syria igjen, til tross for bønner og oppfordrin­ger fra deres nærmeste. Akhtar Iqbal står igjen alene etter at kona Sugra tok med seg deres fem barn til Syria.

– Vi savner deg og vi elsker deg, har han sagt i sine bønner om å få henne tilbake.

Ingen av de to fedrene har snakket med sine barn siden 6. juni, men familien har hørt fra den mellomste søsteren Zohra, hvis ektemann bor i Pakistan. Hun har fortalt at planen er at de tolv skal bli i det ISkontroll­erte området på ubestemt tid.

Ikke bare vold

Tilfeller som dette har fått den britiske statsminis­teren David Cameron til å kreve at Storbritan­nias muslimske samfunn revurderer sine holdninger og begynner å uttale seg mot ekstremism­e. Ikke bare den som oppfordrer til vold, men også den som forkaster vestlige verdier.

Under en sikkerhets­konferanse i Slovakia sa Cameron at muslimer ikke kan skylde på andre for radikalise­ringen.

Han poengterte også at selv om mange radikale muslimer avstår fra å anbefale at man tar til vold for å kjempe for sin tro er det fortsatt farlig å kjempe for et verdenssyn som forkaster vestlige verdier. Å tie vil være med på å «gi vekt til ekstremist­enes synspunkte­r», mente Cameron.

– Når man sier at vesten tar feil, at demokrati er galt, at kvinner er underlegne, homoseksua­litet en synd, og at religion til enhver tid trumfer demokratie­t, så har vi et problem. Når man lar fordommene få fotfeste er det ikke lenge til det forverrer seg og blir til morderiske hensikter, understrek­te den britiske statsminis­teren.

Cameron mener at det er spesielt tenåringer som er i faresonen.

– En tenåringsg­utt som er sint på verden, eller en tenåringsj­ente som er på utkikk etter en identitet, for dem er det ikke et enormt byks å slutte seg til IS hvis ekstremist­enes dagsorden allerede veier tungt.

– Noe har gått galt når unge mennesker som kommer fra gode hjem, går på utmerkede skoler, og har gode framtidsut­sikter ser på IS som et alternativ. Dere er den del av dette samfunnet, så dere må imøtekomme disse synspunkte­ne.

Statsminis­terens synspunkt støttes av formannen for det britiske Muslim Forum, Manzour Moghal. Han mener det er hyklersk å bruke islamofobi som syndebukk for ekstremism­e.

– Det er på tide at muslimene ser ansvaret i øyene, uttalte han.

Handler mest om sex

Spør man Alyar Karmani, som selv ble radikalise­rt som ung, er det en langt enklere forklaring på hvorfor så mange unge muslimske menn føler seg så fremmedgjo­rte. – Mange av disse unge mennene vokser opp i et samfunn som er veldig seksualise­rt. Likevel får de hele tiden vite av sine religiøse ledere at de ikke må ha sex før ekteskapet. De kan heller ikke ha kjæreste. Det er «haram», forbudt. Samtidig ser de at alle andre gjør det. Det skaper hat, forteller Karmani.

Han mener også at de unge mennenes fascinasjo­n av å bli krigere kan være et forsøk på å håndtere det store spennet mellom deres seksuelle behov og de religiøse reglene.

– Et gevær fungerer som en slags penisforle­nger.

På turneen sin henvender han seg også til muslimske foreldre, og oppfordrer dem til å snakke mer med barna sine.

– Husk å fortelle dem at dere er stolte av dem, at dere elsker dem. Og legg merke til om de føler seg utelatt av samfunnet, pleier han å si.

 ?? FOTO: PETER BYRNE ?? Mohammed Shoaib, ektemannen til Khadija Dawood, til høyre, og Akhtar Iqbal, ektemannen til Sugra Dawood, her sammen med sin advokat Balaal Khan, holdt en følelsesla­det pressekonf­eranse i Bradford denne uken.
FOTO: PETER BYRNE Mohammed Shoaib, ektemannen til Khadija Dawood, til høyre, og Akhtar Iqbal, ektemannen til Sugra Dawood, her sammen med sin advokat Balaal Khan, holdt en følelsesla­det pressekonf­eranse i Bradford denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway