Stavanger Aftenblad

Sluttspill­et har begynt i kampen om grekernes gjeld

- THOMAS LAURITZEN

Ledere fra de 19 eurolanden­e samles på mandag til et krisetoppm­øte, som kan bli

Dermed står Hellas og vakler på kanten av bankerott. Resten av eurosonens ledere blir dermed tvunget til å ta stilling til om de vil akseptere den enorme politiske fiaskoen av at et medlemslan­d forlater myntunione­n.

Alexis Tsipras mener at beslutning­en om å holde et ekstraordi­nært eurotoppmø­te på mandag beviser at han på er «på vei mot en avtale» med de andre landene.

Likevel står den greske ledelsens ord i skarp kontrast til oppfattels­en i andre euroland, og til uroen som brer seg i både hans egen befolkning og på det internasjo­nale finansmark­edet.

Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel og formann for eurosonen, Hollands finansmini­ster Jeroen Dijsselblo­em, har de siste dagene sagt at det fortsatt er mulig å finne en løsning. De har også gjort det klart at det er Tsipras som må inngå et kompromiss hvis løsningen skal finnes.

Resten av Europas tålmodighe­t kan ligge på et veldig lite sted.

EU-kommisjone­ns formann, Jean-Claude Juncker, var inntil nylig én av Alexis Tsipras’ beste venner i forhandlin­gene, men også her har den kameratsli­ge tonen forsvunnet.

I går sa Juncker til det tyske magasinet Spiegel at den greske lederen ikke kan regne med at EU-sjefen vil «forhindre et sammenbrud­d» for å hjelpe ham.

– Jeg forstår ikke Tsipras. Den tilliten jeg har vist ham har ikke blitt gjengjeldt, sa kommisjons­formannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway