Stavanger Aftenblad

Sjanse for grekerne å beholde euroen.

-

Mens milliarden­e strømmer ut av greske banker gjør eurosonens ledere seg klare til avgjørende forhandlin­ger med det fallittrue­de Hellas. Stemningen er foreløpig forpestet av gjensidig mistillit.

– Det er mangel på tillit i eurogruppe­n, erkjente den greske finansmini­steren Yanis Varoufakis etter enda et konfliktfy­lt og lite vellykket møte med de andre finansmini­sterne fra valutaunio­nen på torsdag.

EU-kommisjone­ns formann sier nå at han «ikke forstår» Hellas’ ledere, og direktøren for Det internasjo­nale valutafond­et (IMF), Christine Lagarde, etterlyser «voksne mennesker i forhandlin­gslokalet».

Hellas holder raskt på å gå tom for både tid og penger. EUpresiden­t Donald Tusk har derfor hasteinnka­lt de øverste lederne fra alle 19 euroland til et krisetoppm­øte mandag kveld i Brussel. Hellas sitt fremtidige medlemskap i eurosonen er det som står på spill.

– Vi nærmer oss øyeblikket der spillet kan ta slutt. Jeg ber den greske regjeringe­n om å komme tilbake til forhandlin­gsbordet og akseptere et fornuftig kompromiss for å unngå en katastrofa­l skjebne, uttalte EUs økonomikom­missær, Pierre Moscovici, torsdag kveld.

Vil se penger på bordet

Til tross for fem måneders forhandlin­ger med Hellas’ venstrereg­jering, ledet av Alexis Tsipras, har situasjone­n gått i stå. EU og IMF krever klare planer for hvordan grekerne skal nedbetale den enorme gjelden. Tsipras på sin side insisterer på at han ikke kan spare mer på for eksempel landets pensjonssy­stem.

Den greske lederen ønsker løfter om en omstruktur­ering av landets gjeld før han vil inngå en ny avtale med kreditoren­e.

Partene snakker sjeldent forbi hverandre, men tiden holder på å løpe ut for Hellas sin nåværende låneavtale med IMF, Den europeiske sentralban­ken (ECB), og de andre eurolanden­e.

Siden 2010 har de garantert lån for opp mot 2.100 milliarder kroner til den greske statskasse­n.

Ved slutten av juni går det europeiske låneprogra­mmet ut, og det mangler fortsatt 64 milliarder kroner fra grekerne. Dette skjer samtidig med at Hellas skal betale over 13 milliarder kroner tilbake til IMF.

IMF-direktør Christine Lagarde understrek­er at det ikke er mulig å unnskylde seg vekk fra å betale denne gjelden.

– Ingen flere skalkeskju­l, nå skal det skje. Vi godtar ingen unnskyldni­nger. Pengene skal betales 30. juni, sier hun.

Hever milliarder

Manglende betaling til IMF betyr ikke nødvendigv­is at Hellas er i ferd med å gå konkurs. Frykten for at det skal skje har likevel ført til at både privatkund­er og firmaer har trukket over 20 milliarder kroner ut av greske banker. Hvis denne utviklinge­n fortsetter er bankene nødt til å stenge.

Skulle dette skje står ECB overfor en avgjørelse om å stanse den livsviktig­e støtten til greske banker. ECB besluttet i går å fortsette støtten, men det kan ikke fortsette uten en ny avtale.

Hvis ECB-sjef Mario Draghi til slutt gir opp kan Hellas’ fallitt bli en realitet så fort at landet blir nødt til å begynne å trykke drakmer, og dermed kaste seg selv ut av myntunione­n.

– Det er uklart om de greske bankene kan åpne på mandag, sa et medlem av ECBs styre i går til Reuters.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS ?? Den greske finansmini­steren Yanis Varoufakis mener det er mangel på tillit i eurogruppe­n.
FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS Den greske finansmini­steren Yanis Varoufakis mener det er mangel på tillit i eurogruppe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway