Stavanger Aftenblad

Dansk Folkeparti, har et solid grep om taktstokke­n.

- KRISTIAN SKÅRDALSMO VANSKELIG

Danskene har stemt fram et solid blått flertall, men det store spørsmålet er hvordan Dansk Folkeparti (DF) vil bruke sin overlegne valgtriumf.

– Denne valgkampen har vist at vi er et parti som de andre ikke bare kan unngå. Vi er et parti som må tas alvorlig her i dette landet, sier partileder Kristian Thulesen Dahl, som beskrives som landets nye, sterke mann.

Partiet lengst til høyre i det politiske landskapet har aldri sittet i regjering og aldri vært nest størst i den danske nasjonalfo­rsamlingen, Folketinge­t.

Nå får det avgjørende innflytels­e – enten i eller utenfor regjering.

– Jeg har understrek­et at vi ikke er redde for å gå i regjering, hvis vi er i en posisjon der vi får størst politisk innflytels­e, sier Dahl.

Tror de blir med

Professor Rune Stubager fra universite­tet i Aarhus tror sjansen er stor for at DF går inn i regjeringe­n.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan de kan unngå det når de er blitt så store, sier han til NTB.

Også storavisen Jyllands-Posten tror DF går inn i regjering.

DF fikk støtte fra 21,1 prosent av velgerne og får 37 mandater i Folketinge­t. Den blå blokken fikk 90 mandater, mot 85 for de røde i torsdagens valg.

Alt tyder derfor på at Lars Løkke Rasmussen fra det andre store partiet på høyresiden, Venstre, igjen blir statsminis­ter. Men det skjer etter et katastrofe­valg for partiet hans, som ikke kom over 20-prosentgre­nsen.

De kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som Venstre kan ta ledelsen for, ifølge Løkke Rasmussen.

Motstriden­de interesser

Men forhandlin­gene mellom DF og de andre blå kreftene blir trolig vanskelige, fordi valgvinner­en på mange områder står langt fra de øvrige partiene.

– Dette er et parti som vil ha økte offentlige utgifter, en stram innvandrin­gspolitikk og som uttrykker økt skepsis til EU. Det er ikke tradisjone­lle standpunkt­er som de andre blå partiene har hatt, oppsummere­r Støre.

– Vanskelige forhandlin­ger venter, skriver Løkke Rasmussen selv på Facebook.

DF liker ikke Venstre-løftet om nullvekst i offentlig sektor. Partiet står kanskje enda lenger fra en annen valgvinner, Liberal Alliance, i den økonomiske politikken.

– Og i verdipolit­ikken står Dansk Folkeparti noe til høyre for de øvrige partiene i blå blokk, sier Stubager, som også peker på at partiet har varslet at det vil følge britenes restriktiv­e linje i EU-politikken.

– Hva det innebærer, vet jeg ikke nå, sier professore­n, som viser til at grasrota i andre borgerlige partier har et helt annet EU-syn.

Ap-leder

Mange årsaker

Jonas Gahr Stubager ser fire årsaker til DFs fremgang: At innvandrin­gspolitikk­en ble satt på dagsordene­n, partiets fagre velferdslø­fter, misnøye med den sittende regjeringe­ns «blå» politikk og Løkke Rasmussens lave popularite­t.

DF hadde også stor innflytels­e på 2000-tallet, da som støttepart­i for regjeringe­n til Anders Fogh Rasmussen.

På venstresid­en gikk Socialdemo­kraterne noe fram i valget, men ikke nok til å berge regjerings­makten. Det fikk partileder og avtroppend­e statsminis­ter Helle Thorningti­l å varsle sin avgang, også som partileder. (NTB)

”Vanskelige forhandlin­ger venter.”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway