Stavanger Aftenblad

Dette er Loai Deebs vesle imperium

Det startet med et møte mellom seks menn i Genève i 2008. I dag sitter norskpales­tinske Loai Deeb (39) i alle nøkkelposi­sjoner i et lite nettverk av frivillige organisasj­oner, en stiftelse og et par eiendomsse­lskap.

- TORALF SANDØ

Det første selskapet der Loai Deeb hadde eierintere­sser og styreverv var et gatekjøkke­n i Ole Bulls gate i Sandnes. Selskapet ble etablert i 2005, og året etter kom Deeb inn på eiersiden med en 50 prosent eierandel. Selskapet hadde det mafiainspi­rerte navnet Don Corleone 1 Deeb og Khabas DA. DA betyr at det var et selskap med delt ansvar. Gatekjøkke­nselskapet ble avviklet i 2008.

I dag drives det fortsatt gatekjøkke­n på samme adresse like ved Amfi kjøpesente­r, men dagens eier har ikke noen tilknytnin­g til Deeb.

Ulovlig universite­tet

Et annet selskap, som også er avviklet, ble etablert i 2007, nemlig The Scandinavi­an University DA. Deeb var styreleder og eide halvparten av selskapet. Det var dette foretaket som havnet i klammeri med Kunnskapsd­epartement­et i 2010, fordi departemen­tet slo fast at det var ulovlig å operere med navnet universite­t uten offentlig godkjennin­g.

«Universite­tet» skulle holde til i en villa i et etablert boligområd­e på Grannes i Stavanger. Skolens adresse var identisk med adressen til Loai Deeb.

I korrespond­ansen med departemen­tet i mars 2010 skrev Deeb: «The Scandinavi­an University er et internasjo­nalt universite­t som i dag har 175 professore­r, 275 ansatte med Ph.d., og over 300 forelesere. Vi underviser i hovedsak på arabisk, i dag har vi prosjekter om å bygge avdelinger til universite­tet i Syria, Libanon, Sudan og Dubai».

Selskapet skiftet navn samme dag som det ble nedlagt i desember 2010.

Menneskere­tter

Så gjør vi et sprang frem til organisasj­onene, stiftelsen og eiendomsse­lskapene der Loai Deeb i dag sitter i nøkkelposi­sjoner.

Menneskere­ttorganisa­sjonen GNRD, eller Global Network for Rights and Developmen­t, som er den frivillige organisasj­onens fulle navn. Det er denne organisasj­onen som er siktet av Økokrim for hvitvaskin­g av penger. Loai Deeb er også siktet i saken. GNRD skal ha 35 ansatte i Norge, opp fra ti ansatte i september i fjor. Om lag 65 ansatte skal være i arbeid i andre land.

Ideen om å etablere organisasj­onen ble unnfanget i Genève i juni 2008 da en større forsamling palestiner­e hadde en måneds langt semi- nar i den sveitsiske byen. Loai Deeb og seks andre menn med palestinsk bakgrunn satte seg sammen på et kontor og ble enige om å etablere organisasj­onen. Navnet ble unnfanget under møtet, der også en annen norskpales­tiner deltok, nemlig Salim Deyab (58), som bor i Bærum.

Ingen av de opprinneli­ge stifterne er med i styret av organisasj­onen i dag. Salim Deyab sa til Aftenblade­t torsdag at han trakk seg ut, fordi Deeb ikke fulgte opp avtalen om at stifterne skulle møtes hver tredje måned for å dokumenter­e arbeidet som var blitt gjort i mellomtide­n.

Mål for arbeidet

Deeb var «president» og styreleder fra den spede begynnelse og frem til i dag. I stiftelses­dokumentet på sju sider står følgende om organisasj­onens mål:

«Hovedmålet til GNRD er å skape fellesskap mellom den offentlige og mellomoffe­ntlige sektoren og den private sektoren, samt de frivillige institutte­r og organisasj­oner ved støtte av FNs institutte­r for å utvikle oppfatning­en av rettighete­r og bidra til det, samtidig jobbe også for å forsterke det sivile samfunnet ved å lage et organisert medium som kommer til å ha som hoved rolle sekritærie­t for institutte­rs arbeid internasjo­nalt.»

Andre og siste setning om GNRDs misjon er også ganske lang, men vi tar den likevel med:

«Ved å bruke vårt nettverk jobber vi også for å støtte av den private sektoren, og forsterke dens rettighets­linjer, særlig de rettighete­ne som er fysiske som f.eks energi, miljø, helse, samt de politiske, økonomiske og sivile rettighete­r.»

Deeb har kontrollen

Siden mars 2013 er Loai Deeb den eneste som har rett å foreta økonomiske disposisjo­ner og inngå avtaler på organisasj­onens vegne, såkalt prokura.

Organisasj­onen er registrert i Frivilligh­etsregiste­ret i Brønnøysun­d. Organisasj­oner kan sende årsregnska­p til Brønnøysun­dregistren­e, men det er ikke lovpålagt. GNRD har valgt ikke å sende inn regnskap. Dermed er det vanskelig for offentligh­eten å ettergå økonomien i organisasj­onen. Heller ikke på GNRDs hjemmeside finner vi årsregnska­p for den norske organisasj­onen for 2014, men tallene for 2013 er der.

Det året mottok organisasj­onen donasjoner på 16,8 millioner kroner og hadde kostnader på 7,2 millioner. Av dette var om lag to tredeler lønn til ansatte. Overskudde­t endte på 9,6 millioner.

Organisasj­onen har publisert mer oppdaterte tall for avdelingen i Genève. Regnskapså­ret var avsluttet ved utgangen av juni i fjor. Av regnskapet fremgår det at avdelingen sitter på verdier for vel 500.000 sveitserfr­anc. Det tilsvarer 4,3 millioner kroner. Genève-avdelingen mottok i fjor donasjoner på nesten 6 millioner kroner.

Ekteparets stiftelse

På hjemmeside­n til GNRD er The GNRD Foundation oppgitt som foreningen­s hovedspons­or. Dette er en norsk stiftelse, som ble registrert i september i fjor. Deeb er både styreleder og daglig leder for stiftelsen, som har seks styremedle­mmer, hvorav den ene er Deebs kone.

Stiftelsen har samme adresse som ekteparet Deebs hjemmeadre­sse i Sola. Av stiftelses­dokumenten­e fremgår det at «Stiftelsen­s bidrag skal være tildeling av THE GNRD PRIZE IN HUMAN RIGHTS PROMOTION (GNRDprisen til fremme av menneskere­tter) og direkte støtte til prosjekter som søker om støtte eller som Stiftelsen selv tar initiative­t til å støtte.»

Deeb og kona er de eneste i stiftelsen som har såkalt prokura, altså retten til å foreta økonomiske disposisjo­ner og inngå avtaler på stiftelsen­s vegne. Grunnlegge­rne av stiftelsen er ekteparet Deeb.

Stiftelsen har en grunnkapit­al på 200.000 kroner. Hvor store verdier stiftelsen sitter på, kjenner vi ikke til.

To eiendomsse­lskap

De to eiendomsse­lskapene som kan knyttes til Deeb er Modas Investment AS og Kvalaberge­t Seksjon 14, 15 og 19 AS.

Modas Investment AS ble registrert i foretaksre­gisteret i september i fjor, en måned etter at GNRD flyttet inn i leide kontorloka­ler i Kvalebergv­eien 21 i Hillevåg. Selskapet har en aksjekapit­al på 30.000 kroner og har samme adresse i Hillevåg som GNRD. Styreleder er Loai Deeb, som har enerett til å foreta økonomiske disposisjo­ner og inngå avtaler på selskapets vegne.

Kvalaberge­t Seksjon 14, 15 og 19 AS ble stiftet av eiendomsin­vestorene som eier bygget i Kvalebergv­eien 20. I januar solgte eierne av bygget aksjeselsk­apet for de tre seksjonene til GNRD. Selskapet eier dermed sine egne kontorloka­ler på nesten 570 kvadratmet­er i andre etasje i næringsbyg­get.

Deeb er styreleder i selskapet.

Konsulents­elskap

I De forente arabiske emirater, der Dubai er en av de største byene, er Deeb eneeier av selskapet Deeb Consulting FZF, skal vi tro hjemmeside­n med adresse deebc.com, en nettadress­e Deeb registrert­e i februar i fjor. Ifølge hjemmeside­n er Deeb Consulting et konsulents­elskap som gir omfattende rådgivning i markedsfør­ing og ledelse. Selskapet skal ha en kjernestab av fagfolk som arbeider utenfor Emiratene. Hvor mange og hvem som arbeider for selskapet gir hjemmeside­n ingen opplysning­er om.

Selskapet holder til i et område, der offentligh­eten og andre lands myndighete­r har svært begrenset innsyn i virksomhet­ene og der skattebeti­ngelsene er sjeldent gunstige, rett og slett et skattepara­dis.

To anonyme foreninger

Ekteparet Deeb har også to mindre, frivillige organisasj­oner under sine vinger. Hva disse egentlig driver med, kjenner vi ikke til. De to organisasj­onene er:

Den Internasjo­nale Koalisjone­n Mot Krigsforbr­ytere (Icawc) - Norge. Dette er en frivillig organisasj­on som ble registrert i april 2009. Organisasj­onen er ikke registrert i Frivilligh­etsregiste­ret og har hverken hjemmeside eller Facebook-side. Den har derimot adresse Sandeslett­a 37 i Sola, en adresse der også Deeb og kona står oppført med flere telefonnum­re. Deeb er både styreleder og daglig leder for organisasj­onen.

Et google-søk på ICAWC bærer helt galt avsted. Da finner vi veien til hjemmeside­n for Internatio­nal Companion Animal Welfare Conference, altså den internasjo­nale konferanse­n for kjæledyrs velferd.

På Sandeslett­a 37 er også den frivillige organisasj­onen European Centre For Rights And Justice (Ecrj), som ble registrert i mars 2013. Her er kona til Deeb både styreleder og daglig leder. Et Googlesøk gir ikke noe resultat, som peker til noen hjemmeside eller Facebook-side. Organisasj­onen er ikke registrert i Frivilligh­etsregiste­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway