Stavanger Aftenblad

Blir Deeb knyttet til Fatah-korrupsjon?

Økokrims hvitvaskin­gssiktelse mot Loai Deeb (39) og organisasj­onen GNRD kan være knyttet til korrupsjon rundt en tidligere minister for de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e.

- TORALF SANDØ

Det er det franske magasinet Afrique Asie som knytter Deeb og menneskere­ttsorganis­asjonen GNRD (Global Network for Rights and Developmen­t) med base i Stavanger til den tidligere Fatah-ministeren Mohammed Dahlan (53).

16. og 17. februar i år arrangerte Deebs Stavanger-baserte organisasj­onen GNRD en påkostet antiterror­konferanse i Genève. I en artikkel i franske Afrique Asie skriver magasinet at møtet i betydelig omfang ble finansiert av Mohammed Dahlan, som tidligere ledet den palestinsk­e sikkerhets­tjenesten. Aftenblade­t har grunn til å tro at Økokrim er kjent med disse opplysning­ene.

God for 940 millioner?

Dhalan skal nemlig være en svært holden mann etter at han bygget opp en 20.000 mann sterk sikkerhets­styrke i de palestinsk­e områdene. Det skjedde etter den israelsk-palestinsk­e Oslo-avtalen, som ble inngått i 1993. Det var Fatah-bevegelsen som hadde makten på Gaza frem til rivalen Hamas overtok makten på landstripe­n ved Middelhave­t i 2006. Gaza ble i mange sammenheng­er omtalt som «Dahlanista­n» frem til 2006, fordi Mohammad Dahlan var Fatah-bevegelsen­s sterke mann i denne delen av det palestinsk­e selvstyreo­mrådet.

Dahlan skal ha bygget seg opp en personlig formue på over 120 millioner dollar, eller rundt 940 millioner norske kroner, ifølge Jerusalem Center for Public Affairs i 2009.

Rådgiver for kronprins

Onsdag

skrev den

egyptiske avisen Daily News’ nettutgave om Økokrims etterforsk­ning av GNRD og Loai Deeb. Avisen viser til nettavisen Yemen Economist som skriver at Deeb har tette bånd med en tidligere leder fra Fatah-bevegelsen, og som i dag er en nær rådgiver for kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan i Abu Dhabi. Abu Dhabi er en del av De forente arabiske Emirater, der Deeb eier konsulents­elskapet Deeb Consulting.

Avisen navngir ikke Dahlan i artikkelen, men i fjor sommer skrev den libanesisk­e nettavisen Al-Akhbar at Mohammed Dahlan arbeidet som sikkerhets­rådgiver for nettopp kronprinse­n i Abu Dahbi.

Mye tyder på at Økokrim ser på den mulige forbindels­en mellom Deeb og Dahlan, og at det kan være pengestrøm­mer fra Dahlan via Deeb og GNRD, som kan ligge til grunn for hvitvaskin­gssiktelse­n mot Deeb og GNRD.

Korrupsjon­sanklage

Dhalan har en rekke ganger vært beskyldt for korrupsjon. Troverdigh­eten hans fikk en knekk i 1997 da det ble avdekket at Dahlan forsynte seg av 40 prosent av skattene som de palestinsk­e myndighete­ne krevde inn ved lastetermi­nalen Karni Crossing. Etter 1994 var terminalen det eneste stedet der palestinsk­e handelsmen­n kunne eksportere og importere varer til og fra Gaza.

I 2011 ble Dahlan beskyldt for å ha forgiftet Yassir Arafat, som døde i 2004, og Dahlan røk uklar med det nåværende Fatah-regimet på Vestbredde­n.

En korrupsjon­ssak mot Mohammed Dahlan ble nylig avvist av en palestinsk rett i Ramallah, ifølge nettversjo­nen av den israelske avisen Haaretz i april i år. Han var tiltalt for urettmessi­g å ha forsynt seg av 130 millioner kroner.

Inntekter fra Midtøsten

I pressemeld­ingen som Deebs advokat, Kjell M. Brygfjeld, sendte ut onsdag, het det at Loai Deeb driver selv virksomhet i Midtøsten som han har inntekter fra, og i tillegg mottar GNRD støtte til sin virksomhet fra flere sponsorer i Midtøsten.

Tirsdag skrev Aftenblade­t at Deeb i 2013 ifølge skattelign­ingen hadde en inntekt på 4,7 millioner kroner. Siden 2002 hadde de årlige inntektene hans variert mellom 0 og 200.000 kroner.

 ?? FOTO: HUSSEIN MALLA, AP ?? Israels visestatsm­inister Ehud Olmert, til høyre, i samtale med Mohammed Dahlan (53) under en konferanse i Jordan våren 2005. Dahlan har vært anklaget for korrupsjon, men er ikke dømt for dette.
FOTO: HUSSEIN MALLA, AP Israels visestatsm­inister Ehud Olmert, til høyre, i samtale med Mohammed Dahlan (53) under en konferanse i Jordan våren 2005. Dahlan har vært anklaget for korrupsjon, men er ikke dømt for dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway