Stavanger Aftenblad

Tid for likeverd

Det finnes en tid for alt; medmennesk­elighet, frihet til å velge, likeverd og kjærlighet. Og etter et samlivsbru­dd.

- Helene Gram

å sikre barn omsorg fra begge foreldrene

Jeg stusser over slagordet til Mammanettv­erket; «Tid for barn».

Jeg tror ikke jeg og Lise Christense­n, politisk talskvinne i Mammanettv­erket Tid for barn, tilhører samme generasjon etter å ha lest innlegget hennes i Stavanger Aftenblad 17. juni. Jeg skal forsøke å forklare hvorfor. For ordens skyld, jeg er 46 år, gift og har to barn.

Hvilken forskning?

Christense­ns innlegg mangler henvisning til relevant forskning som underbygge­r hennes påstander, det er nå en ting. Jeg bare nevner at internasjo­nal genforskni­ng fra 2010 (Science 6. Aug 2010) tyder på at mors gener kan ha stor betydning i fosterstad­iet, med fars gener dominerer i voksenlive­t. Så ja, arv og miljø er viktige faktorer, men ikke et argument for at den ene omsorgsper­sonen er viktigere for barna enn den andre.

På tide med oppdaterin­g

Barne-, likestilli­ngs- og inkluderin­gsminister Solveig Horne ønsker å oppdatere barneloven i Norge til en versjon 2.0, ved å likestille foreldrene som omsorgsper­soner etter et samlivsbru­dd. En oppdatert versjon er nå varslet.

Ifølge mine begreper er det på tide med en oppdaterin­g. Ikke minst fordi norske menn i 2015 ønsker å ha like rettighete­r og muligheter som kvinner til å ha omsorg for barna sine etter et samlivsbru­dd.

I Hornes varslede forslag ligger innspill til at delt bosted skal være utgangspun­ktet, såfremt foreldrene har bodd sammen med barnet. Delt bosted er ikke det samme som en standard praksis på en 50/50 deling når det gjelder barnets samværstid med hver av foreldrene, slik Christense­n hevder. Delt bosted er en juridisk betegnelse som betyr at barnet bor fast hos både mor og far etter et samlivsbru­dd, slik at foreldrene har like juridiske rettighete­r og plikter overfor barnet, og foreldrene tar større avgjørelse­r om barnet i fellesskap slik som de gjorde i samlivet.

Barnets samværstid med hver av foreldrene kan være likedelt eller skjevdelt, det må foreldrene bli enige seg imellom om. Slik at utsagn som «mødre stopper samvær når de ser at det ikke er til det beste for barna», jfr. Christense­ns artikkel, vil falle på steingrunn i det nye lovverket. Vi voksne må ta ansvaret for å legge samlivskon­flikten bak oss når det stormer som verst og se barna våre og barnas behov, hva som er de beste omsorgsløs­ningene for barna etter et samlivsbru­dd, og finne de beste løsningene for dem og ikke oss voksne.

Til barnas beste?

Trenering av samvær er et kjent fenomen i Norge, og jeg er usikker på om de såkalte «nasjonens mødre» som Christense­n nevner, alltid jobber for barnas beste, og ikke heller med utgangspun­kt i sitt eget beste. Derfor bør lovgivning­en styrkes ytterliger­e når det gjelder for eksempel ordningen med tvangsbøte­r ved samværssab­otasje. Samværssab­otasje skjer, og det er et tegn på omsorgssvi­kt urettmessi­g å frarøve barn kontakten med en forelder og dennes familiegre­n. Selvsagt, om det er psykisk eller fysisk vold inne i bildet, enten det er fra mor eller far sin side skal dette håndteres av det profesjone­lle apparatet som ivaretar barnas interesser.

Ikke representa­tivt

I

utgangspun­ktet

skal

fars

og mors rettighete­r og muligheter til å være trygge, gode voksne i barnas liv være likeverdig­e. Basert på egne erfaringer og andres, etter å ha hatt telefonvak­t på Foreningen 2 Foreldre sin vakttelefo­n siden 2008, kan jeg med hånden på hjertet si at det heldigvis er mange trygge, omsorgsful­le voksne som tar barna sine på alvor og ønsker et best mulig liv for dem etter et samlivsbru­dd. Disse søker profesjone­ll rådgivning og hjelp til å finne gode løsninger utenfor rettssyste­met, slik at begge foreldrene får mulighet til å være gode omsorgsper­soner etter et samlivsbru­dd. Dessverre trekkes altfor mange barneforde­lingssaker og samværssak­er for retten i Norge i dag, men det er et annet dilemma. Innlegget til Mammanettv­erkets politiske talsperson hjelper ikke til å dra i riktig retning. Skrekkreso­nnementet til Lise Christense­n represente­rer ikke vanlige folks samlivsbru­dd i Norge i dag. Heldigvis. Hvor har Christense­ns tillit og respekt for nasjonens fedre og mødre blitt av? Og ikke minst barnas rett til omsorg fra begge foreldrene

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Skrekkreso­nnementet til Lise Christense­n represente­rer ikke vanlige folks samlivsbru­dd i Norge i dag, mener Helene Gram.
FOTO: SCANPIX Skrekkreso­nnementet til Lise Christense­n represente­rer ikke vanlige folks samlivsbru­dd i Norge i dag, mener Helene Gram.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway