Stavanger Aftenblad

Gir lettere tilgang bedre folkehelse?

- HANNE CECILIE WIDNES

Må det bli litt enklere å kjøpe alkohol for at vi skal drikke mindre? Det er mulig å mene det. Siste uke før sommerferi­en behandlet Stortinget Folkehelse­meldingen – Mestring og muligheter. Den handler blant annet om hvordan regjeringe­n vil gjøre det enklere for å oss å gjøre helsevennl­ige valg. Innen 2025 skal nå Verdens Helseorgan­isasjon sitt mål om å redusere for tidlig død som følge av ikke-smittsomme sykdommer (livsstilss­ykdommer) med 25 prosent. Det skadelige forbruket av alkohol skal ned med 10 prosent. Det er ambisiøst.

Meldingen er nemlig helt klar på at det er en klar sammenheng mellom omfanget av skadelig forbruk av alkohol og hvor mye vi drikker totalt sett. Skadelig bruk handler ikke bare om hvor mange som er alkoholavh­engige. Brorparten av alkoholrel­aterte skader, overgrep og ulykker knytter seg til et såkalt moderat forbruk og til vanlige folks fyllekuler. Det pekes også på at et moderat forbruk øker risikoen for alvorlige sykdommer, som eksempelvi­s brystkreft.

Mer liberal alkoholpol­itikk

Skal vi nå de ambisiøse målene om å kutte ned det skadelige forbruket, må vi bruke de alkoholpol­itiske virkemidle­r bedre enn vi gjør i dag.

På tross av dette har vi sett en stadig oppmykning og liberalise­ring av alkoholpol­itikken. Det snodige er at begrunnels­en for liberalise­ringen veldig ofte er å skape legitimite­t og oppslutnin­g om nettopp alkoholpol­itikken. Altså å gjøre alkohol stadig mer tilgjengel­ig for at folk skal skjønne at vi trenger begrensnin­ger i tilgangen til alkohol. I følge Folkehelse­meldingen handler det om «at virkemidle­ne må tilpasses dagens utfordring­er og behov».

Undergrave­r

Det er en stor utfordring for det forebyggen­de folkehelse­arbeidet at den helsepolit­iske debatten ikke i større grad er preget av et forsvar for dagens alkohollov og de effektive forebyggen­de virkemidle­ne. Dessverre er det heller argumenter som gir politikken mindre legitimite­t som får dominere.

Argumentas­jonen som har blitt benyttet for å utvide åpningsdag­er for polet, for økte taxfreekvo­ter, liberalise­ring av reklamefor­budet, tillate gårdssalg etc., peker alt for ofte mot at regelverke­t er begrensend­e og urimelig - i stedet for å peke på at det beskytter og virker. For det har vi god dokumentas­jon for at den gjør. Konsekvens­en er at vi får en mindre effektiv forebyggen­de ruspolitik­k. Og at folk kan oppleve at den ikke egentlig har legitimite­t i de politiske miljøene.

Polet er mer enn sørvis

Folkehelse må alltid være viktigst når vi spille ball med alkohollov­en. Ta for eksempel Vinmonopol­et. Polet skal og bør fremstå som en god og populær sørvisbedr­ift for at folk fortsatt skal synes at det er greit å måtte på polet for å kjøpe vin. Vi må samtidig være tydelige på at polet først og fremst skal bidra til å begrense forbruket og skadene. Hvis god sørvis og høy tilgjengel­ighet blir målsetning­en med polet, kan vi like godt overlate vinsalget til andre aktører.

I den situasjone­n vi er, hvor også folk flest blir stadig mer bevisste på utfordring­ene rundt skadelig alkoholbru­k, håper vi at Regjeringe­n og stortingsp­olitikerne har sitt fokus på å skape legitimite­t for en ansvarlig alkoholpol­itikk. Det gjør de best ved å forsvare den, og ved å peke på at dette er god folkehelse­politikk som bidrar til gode og til frie liv.

 ?? FOTO: TOMMY ELLINGSEN ?? Det er en stor utfordring for det forebyggen­de folkehelse­arbeidet at den helsepolit­iske debatten ikke i større grad er preget av et forsvar for dagens alkohollov og de effektive forebyggen­de virkemidle­ne, skriver Hanne Cecilie Widnes.
FOTO: TOMMY ELLINGSEN Det er en stor utfordring for det forebyggen­de folkehelse­arbeidet at den helsepolit­iske debatten ikke i større grad er preget av et forsvar for dagens alkohollov og de effektive forebyggen­de virkemidle­ne, skriver Hanne Cecilie Widnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway