Stavanger Aftenblad

Når Aftenblade­t skal rette opp feil

- OVE RØDSTØL

Aftenblade­ts publiserte nyheten «Herlige Vaulen-arrangøren fikk sju prikker» på nett om kvelden 16. juni og som hovedsak på side 12 i papirutgav­en for 17. juni.

Dette er feil. Arrangøren­e ble tildelt prikker i fjor, men behandling­en av årets skjenkekon­troller er ikke ferdig. Arrangøren er nå tilsendt årets kontrollra­pport for uttalelse, før det foreligger noen avgjørelse fra Stavanger kommune. Aftenblade­ts journalist har blandet prikker fra 2014 med skjenkekon­trollens observasjo­ner i år.

Dette innlegget handler imidlertid ikke om prikkene som falt i fjor, men om hvordan Aftenblade­t reagerte da de ble gjort oppmerksom på feilen.

Vi kontaktet avisen på epost klokken 7 onsdag 17. juni, forklarte feilen, ba avisen rette opp snarest og spurte: «Av hensyn til arrangøren dere omtaler og grumset som stadig vekkes i kommentars­palter når dere skriver om prikker og skjenking, kan dere gjøre leserne oppmerksom på feilen vi påpeker her i de kanalene dere har formidlet denne nyheten?»

Halvannen time senere lå nyheten fremdeles publisert på Aftenblade­t.no. Vi ringte redaksjone­n og nyhetssjef­en i Aftenblade­t nølte med å fjerne nyheten uten mer informasjo­n. De ville nødig «legge seg flate» (hans uttrykk) uten at det var nødvendig, for eksempel dersom arrangøren for eksempel ville bli tildelt prikker også i år. Dette er i seg selv en oppsiktsve­kkende uttalelse. Vi informerte om at saken er under behandling og at ingen avgjørelse foreligger. Vi ba dem igjen fjerne nyheten straks. Noe de så gjorde. Dessverre hadde flere nettsteder da plukket den opp.

Nyhetssjef gjentok overfor oss også senere på morgenen at Aftenblade­t ikke ville «legge seg flate» uten at det var nødvendig, og oppfordret oss igjen om å forutsi et utfall i saken. Noe vi igjen avslo. Aftenblade­t har beklaget feilen på telefon overfor Stavanger kommune, og det setter vi pris på. Men vi fikk ingen signaler om at de ville rette opp feilen i de kanalene de har publisert nyheten. Slike rettelser pleier da også å få en beskjeden plassering i avisen og på nett.

Det er kjedelig for de berørte at redaksjone­n gjør slike feil. Men det mest beklagelig­e er at de ikke retter opp feil så snart de blir gjort oppmerksom på dem, og at de er mest opptatt av å finne ut hvordan de kan slippe å «legge seg flate». Stavanger kommune er ikke opptatt av at noen skal flate ut, kun at de som skal være samfunnets vaktbikkje­r finner det like uproblemat­isk å rette opp egne feil som å omtale andres.

Bevillings­seksjonen i Stavanger kommune arbeider for et ryddig og forutsigba­rt forhold til serverings­og skjenkebra­nsjen. Det vil vi fortsette med. Våre rutiner for behandling av skjenkesak­er og kontroller ligger fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway