Stavanger Aftenblad

Oljefondet støtter Eritreas diktator

- BRIT NUSTAD

Oljefondet har etiske retningsli­njer som ble utvidet da Stortinget fredag 5.juni bestemte å trekke fondet ut av kullindust­rien. Det neste må bli å trekke fondet ut av gullindust­rien i Eritrea! Diktatoren i landet, Isaias Afeverki, lever av inntekter fra Nevsun-gullgruven­e og en 2 prosentska­tt fra eritreere verden rundt blir avkrevd.

Eritrea er et av verdens mest lukka og brutale regimer. Landet har ingen grunnlov og elementære menneskere­ttigheter finnes ikke , heller ikke politiske eller demokratis­ke rettighete­r. Fra det lille landet med ca. 4,5 millioner innbyggere flykter ca. 200 mennesker hver dag over grensa til Etiopia, og ifølge FN flykter om 4000 hver måned til Europa. Hver fjerde flyktning som dør i Middelhave­t kommer fra Eritrea.

I fjor søkte 1890 eritreiske flyktninge­r om asyl i Norge, og hittil i år har over 100 barn under 18 år banket på vår dør.

De rømmer fra et regime som tvinger alle 18 åringer til militærtje­neste på ubestemt tid, før svært mange av dem må gjøre såkalt nasjonaltj­eneste til de fyller 40 år! De bor i arbeidslei­re, tjener 10 dollar pr. måned for bl.a. å bygge veier og jobbe i gullgruven­e. Dette er slaveri og tvangsarbe­id.

Eritrea har også en milits, bevæpnede reservesty­rker, som alle må være med i inntil de fyller 60 år.

FNs spesialrap­portør sa nylig i FN’s hovedforsa­mling at landet preges av forsvinnin­ger og drap, tilfeldige pågripelse­r, inhumane vilkår i fengsler med bruk av isolat og tortur.

Det er totalt uakseptabe­lt at Norge bidrar til at diktatoren kan fortsette å leve av gullgruver. Det er uetisk av Norge å være medeier i disse gruvene. Vi oppfordrer Stortinget til å trekke oljefondet ut av Eritrea nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway