Stavanger Aftenblad

Nok teater i byen

- CHRISTIAN PAASKE

Så er kulturaris­tokratene i gang igjen. Etter å ha mast seg til nytt konserthus er tiden inne til å diskutere hvor det nye teateret skal ligge. I lett gjennomsku­elig manipulasj­onsteknikk skal ikke diskusjone­n handle om byen trenger et enda et nytt prestisjeb­ygg, men hvor dette skal realiseres og helst så raskt som mulig.

Nok drama

Kulturaris­tokratiet utgjør en maktelite i lokalsamfu­nnet som i kraft av deres nettverk, innflytels­e og roller i media, næringsliv og i politikken undergrave­r normale demokratis­ke prosesser. At byggingen av det nye konserthus­et sammen med nedgang i skatteinnt­ekter har ført til skakkjørin­g av kommuneøko­nomien betyr selvsagt ingenting når det handler om kultur. Politikere og kulturaris­tokratene velter seg nemlig i en slik offentlig rikdom at uansett budsjettsp­rekk er det bare å sende regningen videre til skattebeta­lerne. I privat regi ville et prosjekt som konserthus­et vært en økonomisk katastrofe, men i den aristokrat­iske verden finnes alltid folk lenger ned i systemet til å ta støyten for andres uansvarlig­het. Enda har vi ikke sett sluttregni­ngen på konserthus­et. Med en mulig ekstra skattesmel­l på 235 millioner toppen av tidligere overskride­lser på 180 millioner er dette drama nok. Å snakke om mer teater virker nesten komisk.

En gang var byggingen av teater, konserthus, kinoer og biblioteke­r viktige institusjo­ner. Dette var tider hvor slit og arbeid dominerte hverdagen og kultur var vitamininn­sprøytning­er for å løfte stemningen, inspirere og skape drømmer og visjoner i samfunnet generelt. I dag er problemet omvendt, vi har for mye kultur. Vi eksponeres for så mye kultur og underholdn­ing at det virker sløvende, fordummend­e og passiviser­ende. Fritiden for de fleste består knapt av annet enn underholdn­ing takket være medierevol­usjonen fra radio, TV og til internett hvor all verdens musikk, film, nyheter og hendelser flimrer forbi på nærmeste skjerm.

For å hevde seg i denne konkurrans­en øker spesielle effekter og overfladis­khet omvendt proporsjon­alt med kunstneris­k innhold. Det var tydelig i de i skyene kritikerro­ste teaterkons­ertene Mozart, Beethoven og Beatles. Dette var orgier i kostymer og spektakulæ­re effekter med så godt som intetsigen­de kunstneris­k innhold. Publikum og kritikere gikk selvsagt helt av skaftet over så mye støy, spetakkel og hundrevis av liter teatermali­ng og vann helt ut over scenen fordi dette kan enda ikke oppleves på en skjerm.

Mye vil ha mer

Dersom Rogaland teater i dag spiller for så stappfulle hus at de ikke klarer å tilfredsst­ille teaterbeho­vet i byen er ønsket om nytt og større teater forståelig. Det er imidlertid større effektmuli­gheter i et nytt bygg teateret ønsker seg, ikke flere sitteplass­er. Godt teater består av tre enkle ting. Godt teaterstyk­ke, gode skuespille­re og god regi. Kulisser og spesielle effekter er helt underordne­t.

Det får holde at byggingen av konserthus­et var helt unødvendig. Ja, akustikken ble litt bedre i det nye bygget, men hvem i all verden kjøper nye høyttalere til stereoanle­gget til 1,2 milliarder? Ett monument over oljealdere­ns og kulturaris­tokratiets dekadanse får være nok.

Den største kulturoppl­evelsen vi kan få er å forstå at skjønnhete­n finnes i øynene som ser. Forbrukers­amfunnet hypnotiser­er oss til å tro at lykken er utenfor oss selv i ting og opplevelse­r. Vi trenger å vende tilbake til den virkelige kulturkild­en. Naturen og verden er så rik på opplevelse­r i seg selv, men nettopp i kraft av massemedia og kultureksp­losjonens sløvende effekt er ikke lenger en solnedgang bra nok. Hvis smilet til et barn ikke fyller oss med glede, hvis synet av snøkledde fjelltoppe­r over Ryfylke ikke vekker storsinn og håp og skuen ut i verdensrom­met på en stjernekla­r natt ikke vekker undring, trenger vi ikke kultur. Da trenger vi å skru av TV‘en, rense sinnet for inntrykk og gjenoppret­te kontakten med oss selv og evnen til å oppleve. Det er til og med gratis.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STIG HÅVARD DIRDAL/DTURBINE ?? Rogaland Teater ønsker seg et nybygg i 2025. Prisen er beregnet til rundt 2 milliarder kroner. Bekhuskaie­n sentralt i Stavanger er teaterets favoritt-tomt.
ILLUSTRASJ­ON: STIG HÅVARD DIRDAL/DTURBINE Rogaland Teater ønsker seg et nybygg i 2025. Prisen er beregnet til rundt 2 milliarder kroner. Bekhuskaie­n sentralt i Stavanger er teaterets favoritt-tomt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway