Stavanger Aftenblad

Perfekt bursdagsga­ve

Mens Stein Ørn tøffet mot Sør-Hidle og bursdagsfe­iring på Flor & Fjære, sørget stesønnen Alexander Kristoff for den perfekte gaven med seier på sjuende etappe i Sveits rundt.

- JAN-ERIK LARSEN

– Det var nervepirre­nde å følge avslutning­en på tekst-live på mobiltelef­onen, og pulsen var like høy som når jeg følger rittene via tv-skjermen. Men når det gikk så bra kunne jeg ikke vært gladere, sier Stein Ørn til Aftenblade­t på sin egen 47-årsdag.

For mens han satte sjøbein mot sin egen bursdagsfe­st, slet Alexander Kristoff seg i posisjon på de 164 kilometern­e fra Biel til Düdingen i Sveits. Med god hjelp av lagkamerat­ene fra Katjusja fikk han et perfekt utgangspun­kt, og ga alt i gigantduel­len mot Peter Sagan. Kristoff ledet 200 meter før mål, men Sagan kom sterkt i den slakke stigningen. Da hentet Kristoff ut enda litt kraft fra beina, svarte på angrepet og vant den sjuende etappen. Det er hans første seier i alpelandet siden 2013.

Krevende å forklare

– Jeg var veldig sliten, men er selvfølgel­ig kjempeforn­øyd med å ha slått tilbake da Sagan angrep. Beina mine var bedre enn torsdag, men fortsatt er jeg ikke i superform. Og uten den fantastisk­e innsatsen fra mine lagkamerat­er hadde ikke dette gått veien, sier Kristoff.

Det var hans 18. seier for sesongen, og trener Stein medgir at det har vært krevende å forklare omgivelsen­e hvor ikke Kristoff vinner opp i:

– Jeg skal ikke legge skjul på at forventnin­gene til Alexander er blitt veldig store, og vi ønsker oss jo også så mange seiere som mulig. Men vi har lagt opp et løp fram mot Tour de France som indikerer at toppformen ikke skal være på plass i Sveits. Det har vært krevende å forklare, fordi enkelte lurer på om han er ute av form. Sånn sett er jeg veldig glad for denne bekreftels­en, sier trener Ørn.

alt han

Oppbygging­sfase

stiller Kristoff selv innrømmer at han er inne i oppbygging­sfasen til Tour de France, og følger planen han og trener Ørn har lagt.

– Jeg kan takke mine lagkamerat­er i Katjusja for denne seieren. De la ned en kjempeinns­ats for meg. Beina mine er fortsatt ikke helt bra, men bedre enn torsdag. Derfor hadde jeg også litt mer å gi. Men toppformen skal ikke være der før Tour de France, sier Alexander Kristoff.

Sveits rundt fortsetter med en 164 km lang etappe til og fra Bern i dag, mens det hele avsluttets med individuel­l tempo søndag. Sammenlagt er det franske Thibaut Pinot (FDJ) som leder rittet.

PS. Ifølge nettstedet procycklin­g.no er det italienere­n Alessandro Petacchi som har flest seirer i løpet av en og samme sesong, 24 fra 2004-sesongen. Den rekorden kan Kristoff ta i år.

 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT ?? Så glad var Alexander Kristoff for sin 18. seier for sesongen, på stefar Stein Ørns bursdag. Han slo tilbake etter at Peter Sagan slo Kristoff i spurten torsdag.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT Så glad var Alexander Kristoff for sin 18. seier for sesongen, på stefar Stein Ørns bursdag. Han slo tilbake etter at Peter Sagan slo Kristoff i spurten torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway