Stavanger Aftenblad

Fremmedkr reiste fra Ro

PST i Stavanger antar at fem menn har reist fra fylket til kamp for terrororga­nisasjoner i Syria og Irak. De utenlandsk­e statsborge­rne var alle bosatt i ulike kommuner i Rogaland.

-

Mennene er mellom 25 og 35 år og antas å ha reist fra kommuner tilhørende Rogaland politidist­rikt det siste halvannet året.

Disse er ikke etnisk norske og hadde ikke norsk statsborge­rskap ved antatt avreise. Den siste mannen antas å ha reist i løpet av det siste halvåret.

Terrororga­nisasjoner

De antas å ha knyttet seg til Den islamske stat (IS) eller den al-Qaida-tilknytted­e organisasj­onen Jabhat al-Nusra (se fakta) i Syria eller Irak.

Dette opplyser PST-leder Stig Ledaal i Rogaland politidist­rikt til Aftenblade­t.

I denne kvintetten har PST både definert inn personer som de med stor sannsynlig­het kan si at har reist og personer som de antar har reist til krigshandl­inger for IS eller Jabhat al-Nusra. Andre personer som har deltatt i konflikten, uavhengig av side, er PST interesser­t i å komme i kontakt med.

– Det er jo mørketall her, men vi antar at det nå er om lag fem personer som har reist. Det bygger vi på identifise­ring av noen som med stor sannsynlig­het er der nede. Samtidig er det en del personer vi ikke klarer å få identifise­rt, sier Ledaal.

Ifølge den lokale PST-lederen har ingen av dem hatt sin oppvekst i fylket.

– De kommer fra ulike deler av verden og er kommet til Norge i voksen alder, sier han.

De har tilsynelat­ende blitt radikalise­rt nokså uavhengig av hverandre – ikke tilhørende ett felles rogalandsm­iljø:

– Disse har ulik etnisk bakgrunn

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/AP ?? PST antar at fem menn fra Rogaland har vervet seg for IS eller den alQaida-tilknytted­e organisasj­onen Jabhat al-Nusra i Syria eller Irak.
FOTO: NTB SCANPIX/AP PST antar at fem menn fra Rogaland har vervet seg for IS eller den alQaida-tilknytted­e organisasj­onen Jabhat al-Nusra i Syria eller Irak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway