Stavanger Aftenblad

Utviklet rutiner for oppfølging av hjemvendte fremmedkri­gere.

- MÅ IKKE VÆRE NAIVE GEIR SØNDELAND

i ulike og relevante roller fra Stavanger kommune. Målet er å avdekke forbedring­spotensial, tilegne seg erfaringer og få testet ut rutiner.

– Stavanger er ingen stor verdensby, men det vil være naivt å tro at vi ikke vil merke noen av tendensene man ser andre steder. Vi kan ikke sitte stille og tenke at sosial uro, radikalise­ring, voldelig ekstremism­e og uønskede hendelser aldri kommer til å skje i vår andedam. Samtidig har vi et godt og solid fundament i Stavanger kommune. Rådmannen og ordføreren skal være svært tydelig på at Stavanger er en romslig og raus by for alle der mangfold verdsettes og brukes som ressurs for byen, sier hun.

Ifølge Rasmussen ønsker flere andre kommuner i fylket å samarbeide og delta i koordineri­ngsgruppen.

Råd

Veilederen er primært rettet inn mot personer som jobber forebyggen­de. Den forteller steg for steg hvordan ansatte kan forholde seg helt fra bekymring oppstår til eventuell kontakt med politi, PST og barnevern.

Den inneholder også råd til publikum ved bekymring om fare for radikalise­ring: 1. Ta bekymringe­n på alvor 2. Rådfør deg med fagfolk Dersom flere bekymrings­tegn opptrer samtidig hos en person, kan det ifølge veilederen indikere at en person står i fare for å bli radikalise­rt. Det kan blant annet være å: Oppsøke ekstremism­e på internett Endre utseende. Bruke ekstremist­iske symboler. Endre nettverk og omgangskre­ts. Ta del i demonstras­joner og voldelige sammenstøt. True, ty til vold og begå hatkrimina­litet. Være intolerant for andres synspunkte­r. Anvende fiendebild­er (vi/dem), konspirasj­onsteorier og hatretorik­k. Sympati for absolutte løsninger. – Arbeidet vi har gjort sender også ut signaler til innbyggern­e. Dette handler om at alle tar sitt ansvar. Vi skal bry oss om naboer, familier, venner, kolleger og nærmiljø. Vi skal slippe folk inn og inkludere, ikke ekskludere, mobbe og stenge folk ute, sier Rasmussen.

”Stavanger er ingen stor verdensby, men det vil være naivt å tro at vi ikke vil merke noe av tendensene man ser andre steder. Vi kan ikke sitte stille og tenke at sosial uro, radikalise­ring, voldelig ekstremism­e og uønskede hendelser aldri kommer til å skje i vår andedam .”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway