Stavanger Aftenblad

Ber regjeringe­n skjerpe loven

- GEIR SØNDELAND

Regjeringe­ns innspillsf­rist utløper lørdag. Forslag? Tap av statsborge­rskap for norske statsborge­re som har frivillig tjenestegj­ort i en fremmed militær styrke eller opptrådt sterkt til skade for nasjonens vitale interesser.

I en utredning bestilt av regjeringe­n foreslås det at domstolene kan fradømme statsborge­rskap hvis en person, med dobbelt statsborge­rskap, har opptrådt sterkt til skade for nasjonens vitale interesser og dermed brutt straffelov­en. Det anbefales ikke at deltakelse i en fremmed militær styrke i seg selv skal føre til tap av statsborge­rskap. Mindreårig­e og personer med sterk tilknytnin­g til riket kan ikke miste statsborge­rskap.

Det nasjonale statsadvok­atembetet (NAST) mener forslagene vil ha liten virkning på å avverge terror og dempe fremmedkri­ger-problemati­kken. For folk med dobbelt statsborge­rskap, som deltar i en terrororga­nisasjon med Norge i sitt fiendebild­e, må norsk statsborge­rskap kunne fratas, mener NAST, som har større tro på preventive effekter enn det utredninge­n legger til grunn.

«Det er noe oppsiktsve­kkende å hevde at Norge blir sikrere av å ha potensiell­e terroriste­r boende i Norge enn å få dem utvist/nektet innreise.» Den største faren for Norge er at fremmedkri­gere returnerer til Norge, skriver NAST: «Norske myndighete­r kan ikke som utgangspun­kt la være å komme med straff eller andre tiltak for grov kriminalit­et, på grunn av risiko for gjengjelde­lse. En skal være oppmerksom på det, men aldri la seg styre av det. Det er simpelthen for ettergiven­de.»

Rogaland fylkeskomm­une har stilt seg positiv til at det innføres regler om tap av statsborge­rskap, men mener terskelen for handlinger som utløser straffen, er for høy.

Oslo statsadvok­atembeter henviser til internasjo­nale forpliktel­ser når det sår tvil om hensikt og behov for forslaget. Det anslås et svært beskjedent antall aktuelle saker.

Det norske statsadvok­atembetet krever sterkere lut mot fremmedkri­gere: «Den største faren er retur til Norge.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway