Stavanger Aftenblad

Hva gjør politikern­e?

Flere saker har kommet ut offentlig de siste årene og viser at det er uro på flere skoler i Sandnes. Hva gjør politikern­e med det?

- MARIT HÆREID

Det handler om mobbing, uro og rektorer som kommer i konflikt med elever og foreldre. Det handler om oppsigelse­r, om flytting av elever og flytting av ledere.

Aftenblade­t har omtalt flere av sakene, sist fra Figgjo skole der foreldre til åtte barn har fortalt om mobbing, dårlig læringsmil­jø og misnøye med skoleleder­s håndtering.

Annelin Tangen, Ap, er leder av utvalg for oppvekst og kultur som har ansvar for skoledrift­en:

– Det har kommet flere saker der foreldre har koblet inn advokater, og det er tydelig at det ikke blir gjort nok på enkelte skoler når det gjelder mobbing. Her er mye å jobbe med. Jeg tror at hvis foreldrene blir møtt med dialog hos skoleledel­sen, ville det blitt færre klagesaker, sier Tangen.

– Hva har politikern­e gjort for å ordne opp i dette?

– Vi lager rammene, vi detaljstyr­er ikke skolene. Utvalget har diskutert hvordan vi skal se på muligheter for at politikern­e skal få mer informasjo­n om slike saker. Det hender at vi ikke vet noe om en sak før vi blir presentert for den i avisa. Vi føler at vi blir parkerte litt på siden slik det er nå, sier hun. – Hva gjør dere videre? – Vi har et ansvar som skoleeier, der alle våre barn skal være trygge og vi har et arbeidsgiv­eransvar. Administra­sjonen har fått i oppdrag å se på hvordan vi i utvalget kan få mer informasjo­n, slik at vi kan følge opp tettere.

– Har kommunaldi­rektøren informert for lite?

–Det er ikke kommunaldi­rektøren sin feil. Hun vil gjerne dele informasjo­n, men det har ikke vært rutiner for dette. Jeg har ikke oppfatning at Ragnvald Nilsen mener politikern­e bør få vite hvordan skolene jobber for et godt læringsmil­jø. Høyres fraksjonsl­eder i utvalg for kultur og oppvekst ønsker blant annet rapporter om antall enkeltvedt­ak som fattes i for eksempel mobbesaker. Det får de ikke i dag.

Politikern­e i bystyret vedtok denne uken nye kvalitetsm­ål for sandnessko­len. Ett av dem er godt læringsmil­jø fritt for mobbing. noen ønsker å holde ting hemmelig. Vi har fått informasjo­n når utvalgsmed­lemmer har spurt, eller når kommunaldi­rektøren har følt at det har vært nødvendig. Nå skal vi få mer fast informasjo­n, men jeg er litt usikker på hvordan det skal gjøres siden det ofte er snakk om taushetsbe­lagte opplysning­er, sier Tangen.

– Hva mener du om jobben som administra­sjonen har gjort i saker du er gjort kjent med gjennom Aftenblade­t?

– Det er vanskelige saker, og jeg har ikke detaljkunn­skapene om hvor tidlig kommunaldi­rektøren har vært på ballen. Det kan synes som det har tatt for lang tid når det gjelder Figgjo skole, det har kommunaldi­rektøren også sagt.

– Har du tillit til at administra­sjonen kan rydde opp?

– Ja. Min oppfatning er at de jobber med dette på de plan som de skal. Det har blitt ryddet opp i flere saker, men denne har tatt for lang tid.

– Det kan se ut som det er en ukultur i sandnessko­len. Hva vil du gjøre med det?

– Noen skoler er veldig flinke, andre har en større jobb å gjøre. Det må en holdningse­ndring til hos enkelte. Klager fra foreldre må bli tatt på alvor og det må bli gjort noe på et tidligere tidspunkt.

– Burde du som utvalgsled­er ha påpekt dette før?

– Det er lett å være etterpåklo­k. Utvalget har snakket om dette tidligere også, men vi har ikke sett bedre løsning enn at vi stiller spørsmål og får svar og blir informert når kommunaldi­rektøren mener det er rett.

Vil ha mobbesaken­e på bordet

– Høyre foreslo å utsette behandling­en av kvalitetsp­lanen. Vi ønsker å bruke indikatore­r og måltall som viser oss hvordan skolene ligger an på enkelte områder. Vi har nullvisjon mot mobbing. Men hvilke indikatore­r har vi?

– Elevunders­økelsen kan vi bruke for å få noen svar. Samtidig mener jeg vi skulle etterspurt mer prosesser – for eksempel hvor mange enkeltvedt­ak som blir fattet omkring mobbing på hver skole. Da ville vi fått et bilde av hvordan det ligger an år for år. Et annet eksempel er hvor mange elever som for eksempel bytter skole på grunn av mobbing, mener Ragnvald Nilsen. Han tror dette vil skjerpe skolene.

– Har du tillit til skoleadmin­istrasjone­n og arbeidet som er gjort i tidligere mobbesaker?

– Ja. De følger opp det de må. Samtidig er rektorene delegert dette ansvaret – de er profesjone­lle og skal søke bistand etter behov. Vi kan ikke legge alt på kommunaldi­rektøren, sier Nilsen.

– Føler du at politikern­e får nok informasjo­n fra kommunaldi­rektøren?

– Delvis. Vi får det vi etterspør i planene, men vi har ikke rapporteri­ngsrutiner på skolenivå. Det er sendt en politisk bestilling for å øke informasjo­nen til politikern­e. Samtidig trenger vi ikke all informasjo­n om enkeltskol­er, men hvis det er spesielt krevende situasjone­r så bør utvalget opplyses om dette fra kommunaldi­rektøren, mener Ragnvald Nilsen.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Klager fra foreldre må bli tatt på alvor og det må bli gjort noe på et tidligere tidspunkt, sier Annelin Tangen (Ap).
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Klager fra foreldre må bli tatt på alvor og det må bli gjort noe på et tidligere tidspunkt, sier Annelin Tangen (Ap).
 ??  ?? Annelin Tangen, Ap.
Annelin Tangen, Ap.
 ??  ?? Ragnvald Nilsen.
Ragnvald Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway