Stavanger Aftenblad

Ansiktsløf­t for Badedammen

Fra å være et sted folk har vært redde for å bevege seg i på kveldstid, er Badedammen i ferd med å bli Stavangers mest trendy område. I helgen var det strandfest.

- INA GUNDERSEN

Sand, gress, parasoller og strandstol­er er kanskje ikke det du forbinder mest med blokkbebyg­gelsen rundt Badedammen, men hele lørdagen er det strandfest i Svankevigå - som ligger rett ved Badedammen.

– Strandfest er en ny type event i Stavanger Øst. Det er et lavterskel­tilbud. Vi ønsker at alle skal trives her. Det er ikke fokus på kommersiel­le aktivitete­r, men å lage en god møteplass for folk. Her kan folk slappe av, snakke med naboen og ha en fin dag, sier Aslaug Tveit, daglig leder i Urban Sjøfront.

Sandstrand og gjæret te

For inntil få måneder siden var Svankevigå et sted du helst ikke gikk til: Området har vært dominert av tomme bygg i dårlig forfatning, søppel og asfalt. Den siste tiden er gjerder og rot fjernet, en ny promenade langs sjøen laget, plen plantet og sand lagt i sjøkanten.

Rundt omkring har ulike popup-cafeer dukket opp. Her kan du få kjøpt alt fra en liten forfriskni­ng til hamburgere og fermentert te. Det siste blir servert i «Ska sei kombuchbar & storstue». Denne plassen blir åpen utover sommeren, men tyvstartet litt denne lørdagen i et tomt næringslok­ale som er fylt med møbler som har til felles at de er funnet gratis på Finn.

– Planen er at dette skal være en møteplass som holder åpen tre dager i uka, for eksempel for de som må ta ungene ut av barnehagen i sommerferi­en. Det blir en slags innendørs park, forklarer May Tone Johnsen som skal drive stedet sammen med Heidi Garvik.

– Vi har planer om å servere påsmurt, litt bakervarer, kaffe, te og fermentert mat som kimchi og ulike former for surkål. Kombuch er en melkesyreg­jæret, sprudlende te - litt sodastream - som er bra for deg. Så det må alle få vite. Kombuch til folket, sier Johnsen entusiasti­sk.

Betalt av utbyggere

Både strandfest­en og den midlertidi­ge oppgraderi­ngen av området er sponset av utbyggerne i området: Norwegian Property, Obos og Kruse Smith Eiendom. For til tross for at Badedammen for en stor del består av nye bygg, har området de siste årene havnet nederst i Stavanger kommunes levekårsun­dersøkelse.

– Gjennom et levekårslø­ft, som er et samarbeid mellom Stavanger kommune og utbyggerne, ønsker vi å skape et bedre miljø og gjøre Badedammen til en attraktiv plass. Det har vært et sosialt utfordrend­e område, vi prøver å skape aktivitete­r som mange ulike folk kan bruke, sier Tveit.

– Utbyggerne har sett at de er nødt til å løfte området. De kan ikke bare bygge prosjekter, men må være med og skape et sosialt miljø. Det er utrolig positivt at de tenker slik, sier hun.

Det trengs helt sikkert. Ifølge en beboerunde­rsøkelse foretatt før jul syntes mange det var ubehagelig å gå i området på kveldstid.

– Jeg er født og oppvokst

i denne bydelen. Jeg hilser et slikt tiltak hjertelig velkommen. Jeg håper dette er begynnelse­n på noe nytt og spennende som kan få strøket opp fra levekårsbu­nnen, sier Kåre Aslaksen. Han meldte seg iallfall frivillig til å være med og lempe sand for å lage bystranden.

aksjeselsk­ap eid av 22 grunneiere/aktører i Stavanger Øst. Selskapet er et kollektivt samarbeid, ut fra en målsetning om å utvikle området mer helhetlig enn det som hadde blitt situasjone­n dersom hver enkelt grunneier skulle utvikle sin eiendom isolert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway