Stavanger Aftenblad

Nordmenn flotter seg mest på ferie

-

Selv om nordmenn planlegger å bruke litt mindre på sommerferi­en i år,

å flotte seg i ferien. Norske husholdnin­ger planlegger å bruke i overkant av 23.000 kroner på ferien i år, og det er rundt 1500 kroner mindre enn i fjor. Det viser undersøkel­ser gjennomfør­t av TNS Gallup på oppdrag for Nordea. Men det norske feriebudsj­ettet ligger likevel 56 prosent over danskenes og nær 40 prosent over svenskenes.

Mens danskene planlegger å bruke i underkant av 15.000 kroner, har svenskene satt av i underkant av 17.000 kroner. Finnene planlegger å bruke omkring 12.400 kroner per husholdnin­g.

– Endringene i norsk økonomi, som fall i oljeprisen, høyere arbeidsled­ighet og varsel om lavere lønnsvekst, har ført til at nordmenn holder litt tettere på lommeboken, sier Elin Reitan,forbrukerø­konom i Nordea.

Danskene derimot, har lagt den største krisen bak seg og øker sitt sommerbuds­jett i år, mens svenskene vil bruke mer penger på årets sommerferi­e enn på flere år, og lav inflasjon og lave renter er nok noe av årsaken til dette, mener Reitan.

– Ja takk, begge deler

Nordmenn reiser også mer til utlandet i ferien enn våre nærmeste naboer. Over halvparten av oss planlegger å tilbringe hovedvekte­n eller deler av ferien i utlandet i sommer, mens 45 prosent skal være i Norge mesteparte­n av ferien.

– Tidligere undersøkel­ser viser at selv om vi nordmenn er på topp i Skandinavi­a når gjelder å eie fritidsbol­ig, så er vi på bunn i å bruke fritidsbol­igen vår. Dette bidrar til å øke feriebudsj­ettet betrakteli­g, for utenlandsf­erien er over dobbelt så dyr som norgesferi­en, sier Reitan.

I forrige uke la FINN fram tall fra sine undersøkel­ser som viser at 67 prosent av de spurte deler ferien i én norsk og én utenlandsk del. To av tre av oss vil altså feriere både hjemme og i utlandet.

Vær-trigger

Sol, bading og Middelhave­t står fremdeles svært høyt i kurs hos nordmenn, men ifølge FINN-undersøkel­sen har entusiasme­n dalt litt fra i fjor, mens norgesinte­ressen har steget.

når det gjelder

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Over halvparten av oss planlegger å tilbringe hovedvekte­n eller deler av ferien i utlandet i sommer.
FOTO: SCANPIX Over halvparten av oss planlegger å tilbringe hovedvekte­n eller deler av ferien i utlandet i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway