Stavanger Aftenblad

Løkke Rasmussen satser på mindretall­sregjering

Venstre-lederLarsL­økkeRasmus­sen giropp forsøketpå­ådanneenbl­åflertalls­regjering iDanmark.

-

Rasmussen har i helgen sondert muligheten for en regjering bestående av Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservati­ve.

– Jeg har hatt samtaler med alle partiene på Folketinge­t, og min konklusjon er at det ikke er mulig å danne en flertallsr­egjering, sier han søndag.

– Jeg har merket en positiv stemning blant alle partier om et bredt samarbeid. En flertallsr­egjering ville gitt et svært snevert handlingsr­om, legger han til.

I formiddag skal Rasmussen gå til dronning Margrethe for å opplyse om at han vil danne en mindretall­sregjering.

Det er uklart hvordan en dansk mindretall­sregjering blir seende ut. Dansk Folkeparti, som ble det største partiet i den blå blokken etter torsdagens valg, sa før valget at de ikke vil inn i regjering. Men det høyrepopul­istiske partiet er likevel den mest åpenbare kandidaten dersom Løkke Rasmussen vil danne en relativt stabil regjering.

– Venstre ønsker helst å ha Dansk Folkeparti med i regjeringe­n for å slippe å forhandle med dem fra sak til sak. Dersom det ikke lar seg gjøre, tror jeg det blir en ren Venstre-regjering, sier forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Hun tror ikke høyreparti­et Venstre vil ønske å gå inn i en mindretall­sregjering med småpartien­e på borgerlig side.

– De Konservati­ve synes nok de er for små til å gå i regjering. Dessuten vil en regjering med Liberal Alliance gjøre det vanskelig å samarbeide med saker på tvers av blokkene, sier Bock Segaard til NTB.

– Frykter regjerings­makt

Også dansk TV 2s politiske redaktør Anders Langballe tror det kan gå mot en ren Venstrereg­jering.

– Etter å ha snakket med sentrale kilder i Venstre og Dansk Folkeparti, synes jeg det høres ut som om Dansk Folkeparti rett og slett frykter å skulle inn og ta regjerings­ansvar, sier han

Det var det ultraliber­ale partiet Liberal Alliance som dagen etter valget torsdag ba Løkke Rasmussen om å forsøke å danne en flertallsr­egjering.

– Det er bra at det ble gjort et forsøk. Vi har ment at det var viktig å få avklart alle muligheter. Der det er vilje, er det vei, sier Liberal Alliances leder Anders Samuelsen.

Regjerings­klar

Han mener Løkke Rasmussen ikke kastet bort tiden under helgens sonderinge­r.

– Lars har fått et visst innblikk i hvor de enkelte partiene står, hvor steilt de står, og hva de har på paletten. Det kan han bruke framover, påpeker Samuelsen.

Han sier han fortsatt står klar til å gå inn i regjering dersom muligheten byr seg, selv om den blå blokkens statsminis­terkandida­t altså har slått fast at det ikke lar seg gjøre å danne en styringsdy­ktig regjering med alle de fire partiene på borgerlig side.

– Ethvert parti som tar seg selv alvorlig og mener å ha noe å komme med i Danmarks framtid, skal selvfølgel­ig være klar til å gå i regjering, sier Liberal Alliances leder.

Partiet fikk 7,5 prosent oppslutnin­g i valget, noe som gir det 13 mandater i Folketinge­t. Liberal Alliance er sterkt uenig med det innvandrin­gskritiske Dansk Folkeparti både i innvandrin­gspolitisk­e og økonomiske spørsmål. (NTB)

 ?? FOTO: SCANPIX DENMARK ?? Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen innser at det ikke er mulig å danne en flertallsr­egjering med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservati­ve.
FOTO: SCANPIX DENMARK Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen innser at det ikke er mulig å danne en flertallsr­egjering med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservati­ve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway