Stavanger Aftenblad

Tilstrømni­ngen av flyktninge­r har eksplodert

-

de siste månedene. En ny mur er en dårlig løsning, sier kritikerne. Ungarn har på kort tid blitt Europas store flyktningm­agnet, og overgår nå både Sverige og Tyskland i antallet asylsøkere per innbygger.

Nå skal dette ta slutt, lover den ungarske regjerings­lederen Viktor Orbán, som vil bygge en 175 kilometer lang og fire meter høy mur langs grensen til Serbia for å holde asylsøkere ute av landet.

Konstruksj­on av muren ble besluttet på et regjerings­møte på onsdag, og siden har ikke kritikken mot Ungarns planer stoppet.

– Vi ønsker ikke å bo i Auschwitz, uttalte den serbiske regjerings­lederen Aleksandar Vucic til den statlige TV-kanalen.

Murer og gjerder er ikke riktig måte å utelukke de titusenvis av mennesker som flykter fra krig og konflikt og ønsker å starte en nytt liv i EU, forklarte han.

For bare to år siden var det nesten ingen asylsøkere i Ungarn, men det siste året har tilstrømni­ngen av flyktninge­r eksplodert til hele 43.000 mennesker. I de første par månedene av 2015 har omtrent 57.000 mennesker krysset grensen til Ungarn ulovlig, opplyser ungarske myndighete­r til nyhetsbyrå­et Reuters.

Dermed har Ungarn blitt det mest populære asylland i forhold til befolkning­ens størrelse.

Ungarn har mottatt 3.322 asylsøkere per million innbyggere i første kvartal i år. Det tilsvarend­e tallet for Sverige er rundt en tredjedel: 1.184. For Danmark er tallet 267, mindre enn en tiendedel av det ungarske, viser den siste opptelling­en fra Eurostat.

Ti ganger flere

Selv om flyktnings­trømmen rammer særlig hardt i Ungarn vil ikke regjerings­leder Viktor Orbán støtte forslaget om en mer rettferdig fordeling av flyktninge­ne i Europa.

– Forslaget er fullstendi­g vanvidd, uttalte han nylig til ungarsk radio.

Verken de serbiske naboene i sør eller internasjo­nale organisasj­oner viser forståelse for å løse problemet med en mur.

– Vi har nettopp revet murene i Europa. Vi kan ikke begynne å bygge nye, uttalte Natasha Bertaud, talskvinne for EU-kommisjone­n til New York Times.

UNHCR, FNs flyktningo­rganisasjo­n, advarer om at muren

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway