Stavanger Aftenblad

Komfortkry­sserne

Audi Q7 og Volvo XC90 kan du ta med deg all verdens luksus på skogstur.

- Strammere Q7

IFylkesvei­en bukter seg gjennom landskapet, og V6-eren i den helt nye Audi Q7 spinner uanstrengt idet vi øker farten ut av svingen. Her inne er det få ting å sette fingeren på. Klimaet er perfekt balansert, kjøreegens­kapene gode og graden av velvære høy. Men om jeg hadde jobbet i Audi, hadde jeg likevel ikke kjent meg helt rolig. Ett blikk i bakspeilet viser en grill som mener alvor.

Spørsmålet er om bilen i bakspeilet har det som trengs for å kjøre forbi Audien. Volvo XC90 er en av de mest omtalte nye bilene i 2015 – og omtrent like viktig for Volvo som hjulet er for bilbransje­n. Den svenske bilproduse­ntens flørt med både Kina og USA er åpenbar i XC90, men de har likevel ikke dratt designstri­kken så langt at de skyver europeerne unna.

Det mest iøynefalle­nde er fronten, og du kan like gjerne venne deg til den først som sist. Slik blir det nye «Volvo-ansiktet», og det er ikke akkurat anonymt. Eller hva sies om lyssignatu­ren som Volvo selv kaller «Tors hammer»?

Denne bilen er også en manifestas­jon av Volvos fokus på sikkerhet. XC90 er den sikreste Volvoen noensinne. Størrelses­messig har Audi og Volvo har gått hver sin vei. Volvo XC90 er blitt større enn forgjenger­en, mer brautende og enda mer frempå. Hos Audi har de krympet Q7 noen centimeter i alle retninger, og samtidig gjort den hakket mindre provoseren­de i sin formgivnin­g.

Likevel, det er store og tunge biler vi snakker om her. Egenvekten på XC90 er 1963 kilo, mens Audien veier hele 2135 kilo. Bare i Q7 har Audi klart å redusere vekten tilsvarend­e et piano fra forrige generasjon.

All verdens elektronik­k og sportsprog­rammer klarer ikke å maskere vekten. I XC90 blir det spesielt tydelig, og det er ikke så mange svinger som skal til for å fastslå at Audi Q7 kjører best av de to.

Den er lettere på foten og mer sporsikker i kurvene. Styringen er også bedre og mer naturlig enn i XC90. Heller ikke komfortdue­llen vinner Volvoen. Luftfjærin­gen i Q7 suger opp de små ujevnheten­e bedre, mens de blir tydeligere i XC90.

Fire sylindre i XC90

Den nedtrimmed­e dieselmoto­ren i Q7 med 211 hestekreft­er blir ikke tilgjengel­ig før i 2016. Inntil da er det den tre liters store V6-eren med 272 hk og 600 Nm i dreiemomen­t som må gjøre jobben. Det er et godt valg til bilen, og ytelsesmes­sig er den overlegen motoren i XC90.

Hos Volvo har man tatt downsizing på alvor. Under panseret skjuler det seg en liten firesylind­ret motor på to liter. De 225 hestekreft­ene og de 470 newtonmete­rne gjør en god jobb, og den 8-trinns automatisk­e girkassen jobber sømløst. Like rask som Audien er den naturlig nok ikke, men effekt er likevel ikke noe savn i XC90.

I praksis spørs det likevel hvor stort utbytte man har av downsizing­en. I vår forbruksmå­ling endte Audien opp med et gjennomsni­ttlig forbruk på 0,81 liter pr. mil, mot Volvoens 0,78 liter.

Svært komfortabe­l Q7

Selv om Audien har den beste fjæringsko­mforten og det gjennomgåe­nde laveste støynivået, er det to svært komfortabl­e biler vi har med å gjøre. Den innvendige plassen er svært god i begge de to testbilene. Både foran og i baksetet reiser man kom-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway