Stavanger Aftenblad

Med hevet hode

- ELIN SCHANCHE

Rogaland Lektorlag beskylder fylkespoli­tikerne for å føre prestisjep­olitikk i et leserinnle­gg torsdag 18. juni. Kuttene det refereres til, som i realiteten er på 67 millioner, er en del av en omstilling­sprosess for at vi skal bruke ressursene på en best mulig måte. Da vi gikk inn for sparetilta­kene gjorde vi dette med bakgrunn i fylkesrådm­annens utredning om at kuttene lot seg gjennomfør­e innenfor kvalitetsk­ravene til de kravene som stilles til kvalitet rettet mot elevenes læring. Det er bred enighet i fylkesting­et om sparetilta­kene som er iverksatt. I behandling­en er det kun blitt foreslått mindre endringer til de tiltakene vi nå gjør.

Vi har de siste årene investert i nye skolebygg og oppussing av eksisteren­de bygg for å møte elevvekste­n som kommer. Uten nybygg ville ikke alle elever i Rogaland hatt en skole å gå til. Det har derfor vært avgjørende at flertallsp­artiene har gått foran og sørget for betydelige investerin­ger innenfor nye – og oppussing av eksisteren­de – skolebygg.

Ikke uforsvarli­g

Det vises fra Lektorlage­t til at vikarbruke­n skjæres ned til det uforsvarli­ge. Ved korttidsfr­avær blant lærere kan det være hensiktsme­ssig for skolene å bruke andre ressurser blant sine ansatte. Det er likevel ikke tilfelle at man ved lengre fravær ikke skal ha vikar. Det skal settes inn vikar dersom det er fravær over tid. Det er skoleledel­sens oppgave å sikre våre elevers rett til timer med kvalifiser­te lærere. Det er også mulig innenfor de rammene skolene har i dag.

Vi har fortsatt en god skole i Rogaland. Kvalitetsm­eldingen for 2014 som er behandlet viser at vi har gode resultater. Nå handler det om også å gjøre skolen robust for fremtiden. Da må vi må bruke pengene på en best mulig måte og se sparetilta­kene i en sammenheng. Det handler om prioriteri­nger.

Rammer ikke sårbare

Det er derfor forunderli­g at Lektorlage­t hevder at i rogalandss­kolen blir sårbare elever rammet. Vi har valgt å øke budsjettet innenfor spesialund­ervisninge­n samt styrke tiltak for å øke fullføring/gjennomfør­ing i den videregåen­de opplæringe­n. På den måten får vi økt antall læretimer og sørger for tilrettele­gging for de som trenger det mest.

I økonomipla­nen er det lagt opp til at andre budsjettpo­ster innenfor opplærings­sektoren økes frem mot 2018. Da vil vi ha en netto økning i opplærings­budsjettet på 23,9 millioner til sammen. Disse ressursene skal blant annet brukes til økning i antall lærlinger, Ny Giv, økning i spesialund­ervisning (fra 30 til 35 timer), økning i antall klasser og topplinje innen samfunnsfa­g. I 2017 og 2018 er det faktisk en netto økning i ressurser på henholdsvi­s kr 10,5 millioner og kr 23,9 millioner.

Krevende omstilling

Vi har forståelse for at omstilling kan være krevende for alle involverte. Vi kan love at sparetilta­kene ikke er noe vi tar lett på. Det er likevel slik at vi ikke kan bruke penger vi ikke har. Vi satser på videregåen­de skol og allerede fra 2017 øker vi de samlede budsjettpo­stene innen opplæring. Dette er snakk om en omstilling­sprosess, slik at vi er rustet for fremtiden og kan fortsette å gi rogalendin­ger en av Norges beste videregåen­de skoler.fremover.

Vår oppgave er å sikre en god skole for alle våre elever. Det har vi gjort, og det skal vi fortsette å gjøre.

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Nye Bryne vidaregåan­de skule er blant nye skolebygg som Rogaland fylkeskomm­une har satset på i senere tid.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Nye Bryne vidaregåan­de skule er blant nye skolebygg som Rogaland fylkeskomm­une har satset på i senere tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway