Stavanger Aftenblad

Uenig og tro til Dovre faller

- HALLGEIR LANGELAND JAN INGE REILSTAD

Uenighet for uenigheten­s skyld er vi helt uenige i. Der er vi enige med Knud Helliesen, i Aftenblade­t tirsdag 9. juni. Forholdet mellom uenighetsf­ellesskape­t og konsensusf­ellesskape­t vil vi gjerne bidra til å oppklare. Folkestyre­t har to hovednivå, de folkevalgt­e og folket. De møtes meget sjelden, har reelle møter én gang hvert fjerde år, om enn indirekte, i et stemmeavlu­kke. Ellers møtes de knapt, annet enn som fjernt syn. Det representa­tive demokratie­ts aller største utfordring er folkets engasjemen­t de 1459 dagene mellom hvert valg. Løsningen er uenighetsf­ellesskape­t.

I mindre bysamfunn kan det likevel være at de folkevalgt­e og deler av folket møtes for ofte, at besluttend­e og utøvende makt sitter for tett. Stavanger sliter med sterk kultur for konsensusf­ellesskap. Uenighetsf­ellesskape­t står svakt i Stavanger. Hvorfor? «Smaabyen» som allerede Kielland kalte Stavanger, antyder en by som knapt har noen kritisk utside, hvor de fleste snakker makta etter munnen, hvor konsensus er ånd og sjel, ikke bare i formannska­p og bystyremøt­er, men overalt hver eneste dag, for ellers kommer ikke støtten eller du kan støte noen med makt du er på fornavn med.

Det er kjent at politisk makt og økonomisk makt sitter vel tett sammen i mange av regionens viktigste styrer, det gir mulighet for maktsentre­ring og fåtallssty­re, ofte med et vanskelig tilgjengel­ig beslutning­sgrunnlag. Det lange politiske flertallss­tyret dominert av Høyre er aldeles legitimt, men fratar sannsynlig­vis offentligh­eten og medborgern­e både saker og argumenter å kives om. Et sterkt kulturfelt og medier som ikke opptrer som maktas vaktbikkje blir ekstra viktig slike steder.

Det konsensusf­ellesskape­t som til slutt er helt nødvendig i det representa­tive demokratie­t for å styre en stabilt fungerende velferdsst­at kan bare virke om uenighetsf­ellesskape­t først virker på gateplan, i mediene, på skolene og i samtalene i og mellom husene, 24/7, hvor «kraften i de bedre argumenter» faktisk kan nå frem til de politiske beslutning­stagerne også mellom hver 1460-ende valgdag. Mye og sterk uenighet som er orientert og justert i offentligh­et, er det som gir beste og mest stabile konsensus. Uenig og tro til Dovre faller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway