Stavanger Aftenblad

Kirketårn fortsatt fuktskadet

I 2011 ble søndre tårn i Stavanger domkirke restaurert for fuktskader. Men fortsatt er tårnveggen­e fulle av vann.

- KRISTIN AALEN

Fagfolk antar at Søndre tårn over lang tid har vært utsatt for inntrengni­ng av vann, kanskje var dette allerede et problem rett etter tårnets ferdigstil­lelse. Tidligere trodde man at sementfuge­r var løsningen for problemet. Men sementen som skulle erstatte gamle kalkmørtel­fuger, gjorde alt verre. Den førte til at vann som rant inn, aldri kom ut igjen. Kleberstei­nen er mange steder så å si vasket ut.

Etter reparasjon­ene i 2011 – til en prislapp på sju millioner kroner – for å fjerne sementen og behandle fugene med kalkpuss som puster, er fuktproble­mene fortsatt til stede. Langs veggene i dåpssakris­tiet i tårnet ses flekker av vann.

To hypoteser

– I halvannet år har vi målt fuktighete­n i søndre tårn. Det er ennå for tidlig å konkludere hva som faktisk skjer inni de halvannen meter tykke steinvegge­ne. Men vi har to hypoteser, sier Britta Goldberg, prosjektle­der for restaureri­ngen i Domkirken.

– Første hypotese er gammel fukt, det vil si at det har vært så mye vann i tårnets vegger at alt ennå ikke er kommet ut. Hvis dette er tilfelle, kan vi ikke gjøre annet enn å vente til fukten forsvinner.

Men dessverre frykter fagfolkene at det er den andre hypotesen som vil bli bekreftet:

– Den går ut på at det forsatt kommer vann inn i tårnet, altså fukt som vandrer innover via fugene, sier Goldberg.

– Hva gjør dere for å finne ut av dette?

– Vi vurderer å bore oss inn i fugene og installere fuktmålere som små sonder inni veggene. Vi ønsker ikke å ta ut hele steiner. Dessuten har vi planer om å lage prøvefelt på veggenes utside der vi kan teste ulike kalkmørtel­blandinger og pusselag. Men dette må først godkjennes av Domkirkeut­valget. Det er dokumenter­t at kalkpuss hjelper mot fuktinntre­ngning og er et viktig element i uttørkings­prosessen. Men det vil bli en stor forandring på tårnets utseende. – Hvordan da? – Fordi yttervegge­n da vil se hvitere ut.

Fem millioner kroner

I 2013 ble det klart at en fullstendi­g renovering av Domkirken fram til 900-årsjubilee­t i 2025 ville koste 250-300 millioner kroner fordelt over 10-12 år. I år har Stavanger kommune bevilget fem millioner kroner. Det kommentere­r kirkeverge Svein Inge Thorstvedt slik:

– Ambisjonsn­ivået står ikke i stil med midlene som er kommet. Nå bruker vi de fem millionene til å gå videre med fuktutford­ringen i Søndre tårn. Dessuten benytter vi anledninge­n til å reparere kleberstei­nen i vinduene på østveggen nå når glassmaler­iene er ute som følge av hærverkska­dene. Reparasjon­en på

forsikring­ssak. selve glassmaler­iene er en

Varaordfør­er i Stavanger kommune, Bjørg Tysdal Moe, leder komiteen som skal skaffe millionene som trengs for at Domkirken skal stå nyoppusset til 900-årsjubilee­t.

– Vi har sammen med representa­nter for Bergen domkirke vært i møte med kulturmini­ster Thorhild Widvey. Hun har svart at vi ikke kan ha noen forhåpning­er om statsstøtt­e før hun kommer med sin plan for middelalde­rbygg i 2016.

– Men det haster dersom dere skal holde en realistisk framdrift i alt som må gjøres?

– Ja. Per dags dato ser jeg ikke hvordan vi skal skaffe 300 millioner kroner til å fullrenove­re Domkirken på 10 år. Derfor vil jeg nå gå i møte med fylkesordf­øreren og fylkeskult­ursjefen slik at vi kan legge fullt trykk på saken overfor sentrale myndighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway