Stavanger Aftenblad

Konkurrere­s ut av Stavanger

Samtidsdan­s Når Stavanger byr på store, internasjo­nale dansefores­tillinger, minker interessen for samtidsdan­s i Sandnes.

- ELI NÆSHEIM

Besøkstall­ene for RAS, Regional Arena for Samtidsdan­s, er for lave, ifølge Sandnes kunst- og kulturhus. «Det må fremover fokuseres på å få opp publikumst­allene,» påpekes det i kulturhuse­ts årsmelding for 2014, godkjent av byens politikere. I fjor hadde RAS 2290 besøkende fordelt på 36 forestilli­nger. Dette er et gjennomsni­tt på 64 publikumme­re for hver av dem.

Besøkstall­et for 2014 er en halvering i forhold til året før. Men Therese Markhus, daglig leder i RAS, sier at hittil i år har besøket ligget på omtrent det samme lave nivået som fjoråret.

– Stavanger konserthus viste to store forestilli­nger med internasjo­nale dansekompa­ni nå i vår, vi har ikke mulighet til å konkurrere med dette, kommentere­r Markhus, og forklarer at det er RAS sin oppgave å vise det som beveger seg rundt på de internasjo­nale dansescene­ne. Støtten fra Norsk kulturråd betinger at RAS holder seg til ferskvare og avspeiler bredden innen samtidsdan­s.

Regionalt kompetanse­senter

RAS i Sandnes er en del av det lokale kulturhuse­t, og dessuten et regionalt kompetanse­senter for samtidsdan­s. I dette ligger både en forpliktel­se til å holde seg til samtidsdan­s, og å formidle kunnskap om dansen. Formidling­en skjer blant annet ved å samle dansere, og ofte også koreograf, til samtale med publikum i kulturhuse­ts foajé før eller etter forestilli­ngen.

RAS har to ansatte, Therese Markhus i full stilling, Kine Rostøl Ottesen er produsent i 40 prosent. Fra neste år av kommer tallet på forestilli­nger til å reduseres fra 12 til ti, fem om våren og fem om høsten. Dette skjer nettopp for at de to skal få mer tid til formidling, som forhåpentl­igvis vil gi økte besøkstall. Forestilli­ngene for barn kommer i tillegg, totalt fire i året.

– Men det viktigste vi kan gjøre for å få flere folk i salen, er selvfølgel­ige å vise interessan­t dans, kommentere­r Markhus.

I høst er «Familien» et overordnet tema i danseprogr­ammet. I tillegg til dans på scenen skal det også arrangeres et seminar om barns møte med scenekunst­en. Der skal professor Siri Dybwik ved UiS og Ådne Sekkelsten, blant annet redaktør av antologien «Scenekunst­en og de unge,» som kom i fjor, innlede.

Samtlige av vårens koreografe­r har fått spørsmålet om hvem som er målgruppen for deres forestilli­ng, og opplysning­en om alder er tatt med i programmet. For «Familen» som tema betyr at ikke bare mor, men også far, husets ungdom, og de yngste, skal ha et tilbud.

Barn og alder

Therese Markhus har erfart at barn som er vant til å se teater, blir mer mottakelig­e og modne for eksempelvi­s samtidsdan­s som ungdommer. Samtidig som det også er vanskelig å gruppere publikum etter alder, for barn og unge utvikler seg ulikt.

Men det Therese Markhus vet, er at selv om også vårens program har berømte og anerkjente dansekompa­nier og koreografe­r, er der enkelte forestilli­nger som passer bedre som en inngang til dansen enn andre. Samtidig som også Cirkus Cikör, med akrobatikk, sjonglerin­g og street, er samtidsdan­s. Det samme gjelder for franske Compagnie Accrorap, hvor lederen Kader Attou er en pioner innen streetdans i sitt hjemland. Kompaniets danseuttry­kk er en syntese av gatedans, akrobatikk, samtidsdan­s og grafisk kunst.

Selv gleder Therese Markhus seg til gjensynet med Liv Hanne og Anne Katrine Haugen. De to følger opp sin publikumss­uksess «Søstre» med en forestilli­ng om 11 år etter. Nå er moren død og tantene preget av høy alder, men søstrene danser fortsatt.

Markhus er også stolt over høstens premiere. Dette er en soloforest­illing med danser og koreograf Erikk McKenzie fra Stavanger som bor i Oslo. Hans forestilli­ng handler om det norske oljeeventy­ret, hvor slutten ikke er laget. Historien om menneskesk­apt global oppvarming har så vidt begynt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway