Stavanger Aftenblad

Havsirkula­sjonen annerledes før siste istid

-

Amandine Tisserand har disputert for ph.d.-graden ved Universite­t i Bergen med avhandling­en: «Calibratio­n, Validation and Applicatio­n of the foraminife­ral Mg/ Ca: Reconstruc­ting the intermedia­te water masses structure and origin in the Western Tropical Atlantic».

Resultaten­e i Tisserands avhandling viser indikasjon­er på raske og kortvarige klimaendri­nger gjennom siste istid. Under siste mellomisti­d var havsirkula­sjonen i Atlanterha­vet svært forskjelli­g fra i dag. Bunn- og intermediæ­rt vann dannet på høye breddegrad­er i Nord- og Sør-Atlanteren sirkulerte gjennom tropene på mye grunnere havdyp enn i dag.

Rekonstruk­sjon av variasjone­r i havsirkula­sjonen er viktig for å forstå fortidens klima.

Transport av varme nordover skjer via atmosfæren og med havstrømme­r som Golfstrømm­en. Overflatev­annet som strømmer nordover, har sitt opphav i det sørlige Atlanterha­v. Vannet krysser ekvator og varmes opp i tropene. På vei nordover avgir vannet varme til atmosfæren og kjøles ned. Når vannet kjøles ned, synker det og danner bunnvann som igjen strømmer sørover.

I arbeidet har Tisserand rekonstrue­rt tropiske vannmasser 23.000 år tilbake i tid for å studere endringer i vannmassen­e som krysser ekvator, fra overflaten til dypet. For å få kjennskap til fortidens klima og endringer i havsirkula­sjonen, er sedimenter hentet fra havområden­e utenfor Brasil, like sør for ekvator. Det tropiske Atlanterha­vet er et nøkkelområ­de hvor vannmasser fra sør i Atlanterha­vet ligger over vannmasser som er dannet i Nord-Atlanteren

er født i 1983 og kommer opprinneli­g fra Frankrike. Hun fullførte mastergrad i paleoklima ved Universite­t i Bordeaux i 2007. Samme år begynte Tisserand arbeidet med doktorgrad­en ved UiB. Tisserand har vært ansatt ved Uni Research Klima, og doktorgrad­sstudent ved Institutt for geovitensk­ap. Prosjektet hun har vært knyttet opp mot er finansiert av forsknings­rådet og European Science Foundation (ESF). og i Norskehave­t. I dag ligger grensen mellom de to vannmassen­e på omtrent 1000 m. Sedimentkj­ernene er tatt i et snitt som fanger opp utbredelse­n av varmt tropisk overflatev­ann, intermediæ­rt vann dannet nær Antarktis og Atlantisk bunnvann dannet blant annet i de nordiske havområder.

I sedimenten­e som tas opp fra havbunnen finnes skallreste­r av mikroorgan­ismer. Når organismen­e bygger skallet sitt rundt kroppen, bruker de kjemiske byggestein­er fra vannmassen­e de lever i. Geokjemisk­e analyser av skallreste­r gjør det mulig å rekonstrue­re både temperatur og saltholdig­het i vannmassen­e tilbake i tid. Analysene gir informasjo­n vannets kjemiske sammensetn­ing, som igjen brukes til å rekonstrue­re klima og havsirkula­sjon tilbake i tid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway