Stavanger Aftenblad

Troens rettferdig­het

- EGIL S. EIDE

«Dersom ikke deres rettferdig­het langt overgår de skriftlærd­es og fariseerne­s, kommer dere aldri inn i himmeriket», er Mesterens radikale ord i Bergpreken­en. Matt. 5,20.

Denne religiøse elitens grunnfeil var at de «stolte på sin egen rettferdig­het» i forholdet til Gud. Men den holdt ikke, om de var aldri så perfekte. For som Paulus skriver i Romerbreve­t: «Det finnes ikke en rettferdig». Hvor ulastelig vi lever, kan vi aldri oppfylle kravet om fullkommen­het, om helhjertet kjærlighet til Gud og nesten. Ingen av oss kan det.

Derfor trenger vi en annen rettferdig­het, det Luther kalte en fremmed rettferdig­het. Den eneste rettferdig­het som overgår fariseerne­s og de skriftlærd­es. Om den skriver apostelen: «Men ufortjent og av hans nåde blir de kjent rettferdig­e, frikjøpt i Kristus Jesus». Rom 3,24.

Denne rettferdig­het får vi ikke del i ved et flott moralsk liv og gode gjerninger, men utrolig nok: uforskyldt, gratis, som ordet nåde betyr. Ved troen på Kristus, om den er aldri så svak og spinkel, erklærer Gud oss rettferdig­e. Her er det ikke tale om samarbeid mellom Gud og oss. Alt er Guds verk.

«Ren og rettferdig himmelen verdig/er jeg i verdens Frelser alt nu/ Ordet forkynner at mine synder/kommer han aldri mer i hu/ Å, jeg er frelst og salig fordi/ Sønnen har gjort meg virkelig fri/ fri i fra nøden, dommen og døden/amen, halleluja». Norsk Salmebok 352.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway