Stavanger Aftenblad

Kan være fatale.

- SARA BERGE HOLMBERG

Politiet beskriver angrepet på Bryne torsdag kveld som brutalt.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en brutal handling. Den har skapt stor frykt blant de ansatte, sier Kjetil Føyen, operasjons­leder ved Sør-Vest politidist­rikt.

Tre personer ble lettere skadet. To ble slått og én fikk et elektrisk støt. De ble alle kjørt til legevakten for undersøkel­ser og behandling. I går morges var de tre utskrevet. Politiet tror at gjerningsm­ennene var på jakt etter sprit og penger.

Det er forbud mot å ha elektrosjo­kkvåpen i Norge i henhold til våpenforsk­riften paragraf 9.

– Det er på grunn av farepotens­ialet, sier leder for felles utlendings­og forvaltnin­gsenhet i Sør-Vest politidist­rikt, politiinsp­ektør Leif Ole Topnes.

– Bakgrunnen for forbudet er at dette er et våpen som ikke dekker noe legitimt behov, og det er et produkt som kan brukes i voldelig sammenheng, sier han videre.

I mai i fjor sa fagansvarl­ig for mindre dødelige våpen i Forsvaret, Trond Mostue, til NRK at elektrosjo­kkvåpen kun skal brukes av personell med spesiell utdanning.

– De overstyrer sentralner­vesystemet, sånn at du får en fullstendi­g muskelkont­raksjon i alle muskler samtidig, sa han.

– Ambisjonen er at det skal være «mindre dødelig», men

Et elektrosjo­kkvåpen er et håndholdt våpen som gir et elektrisk støt som forstyrrer muskelfunk­sjoner. De kalles ofte «Tasere» etter den mest kjente produsente­n, Taser Internatio­nal.

De kommer i to hovedtyper, en til nærbruk, der man manuelt må berøre offeret, og en til avstandsbr­uk, der en skyter ut piler med ledninger.

Elektrosjo­kkvåpen er forbudt å eie, erverve og selge i Norge uten spesiell tillatelse. ved treff i hode, nakke eller hals, på kortere avstander, eller på personer som har hjerteprob­lemer, kan vedkommend­e i verste fall miste livet, ifølge Mostue.

Overtredel­se av våpenloven straffes med bøter eller tre måneders fengselstr­aff. – Hvis det ikke også rammes av andre

Det er forbudt å erverve, eie eller inneha pepperspra­y og andre selvforsva­rsmidler med tilsvarend­e virkning, springkniv­er, batangakni­ver, stiletter, slåsshansk­er, batonger, karatepinn­er, kastestjer­ner, blåserør for utskyting av piler eller andre gjenstande­r, spretterte­r eller andre tilsvarend­e særlig farlige gjenstande­r uten aktverdig formål og som fremstår som voldsprodu­kter.

Denne bestemmels­en gjelder ikke for våpen som er bestemt for eller tilhører politiet eller Forsvaret.

Det er forbudt å erverve, eie eller inneha armbrøst uten tillatelse fra politimest­eren. Det kan gis tillatelse til å erverve, eie og inneha armbrøst når vedkommend­e oppfyller kravene nevnt i § 10. Dette ledd gjelder ikke armbrøst ervervet før 1. januar 1993.

Politimest­eren kan dispensere fra forbudet i første ledd dersom særlige grunner foreligger. strengere straffebud, noe det normalt gjør, opplyser politiinsp­ektør Topnes.

Politiet hadde i går ettermidda­g ikke pågrepet noen i saken.

 ?? FOTO: STEVE MARCUS, SCANPIX ?? I Norge er det ikke tillatt å eie elektrosjo­kkvåpen «uten aktverdig formål».
FOTO: STEVE MARCUS, SCANPIX I Norge er det ikke tillatt å eie elektrosjo­kkvåpen «uten aktverdig formål».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway