Stavanger Aftenblad

Får din kommune penger for å bekjempe barnefatti­gdom?

Regjeringe­n vil bekjempe barnefatti­gdom. 10 prosent av barn og unge regnes som fattige. Nå har noen kommuner i Rogaland fått penger fra staten for å gi fattige et løft i lokalsamfu­nnet.

- ARNT OLAV KLIPPENBER­G STEIN HALVOR JUPSKÅS

På landsbasis har antallet fattige barn økt hvert eneste år de siste 20 årene.

Over 98.000 barn lever nå i lavinntekt­sfamilier i Norge.

Nasjonal tilskuddso­rdning mot barnefatti­gdom ble innført av regjeringe­n i 2014.

– Beløpet er blitt økt år for år, nå sist med 29 millioner fra i fjor til i år, sier Atle Simonsen (Frp), rådgiver for familie og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne og legger til: – Mange tenker ikke over at barnefatti­gdom er stort problem i Norge i 2017. Vi bor alle i lokalsamfu­nn hvor enkelte barn ikke har de samme muligheten­e som resten. Alle barn fortjener en god oppvekst, med mulighet til å delta på ulike ferie- og fritidsakt­iviteter. Ingen barn skal måtte føle seg utenfor, og tenke at de ikke skal få de samme muligheter som resten av klassen, sier Simonsen. Rogaland har inntil nylig vært blant fylkene med færrest fattige barn. I 2015, som er det siste året SSB har tall fra, bodde 6,7 prosent av barna i Rogaland i hjem med vedvarende lavinntekt. På landsbasis var da tallet 10 prosent.

Eigersund: 300.000 kr.

Eigersund kommune har fått 200.000 kroner for å hjelpe unger med å dekke utgifter til utstyr og avgifter for å delta på fritidsakt­iviteter.

Kommunen har videre fått 20.000 kroner som skal brukes i skolen ferieuker. De er spesielt innrettet for å treffe unger som lever i familier som sliter.

EIK reiser hvert år på fotballtur­neringer. Her faller ungdommer med innvandrer­bakgrunn fra fordi deltakerav­giften blir for høy.

Dermed svekkes båndene til laget. Nå har EIK fått 87 000 kroner for å hjelpe disse ungdommene.

Forsand: 125.000 kr.

Barn og unge i Forsand skal få et opplevelse­skort. Tilskuddet gjør at alle skal ha råd til å være med på alt fra sykkelture­r, ballaktivi­teter til kunstutsti­llinger.

Hjelmeland: 125.000 kr.

Pengene skal gå til å opprette en utstyr-sentral i regi av frivilligh­etssentral­en i samarbeid med lokale lag og foreninger. Det skal også arrangeres til sammen fem aktivitets­dager i sommer- og høstferie, der man bruker utstyr fra utstyrs-banken.

Randaberg: 525.000 kr.

400.000 kroner skal brukes til et prosjekt for å gi barn og unge like muligheter til å delta fritidsakt­iviteter uavhengig av familiens økonomi og sosiale ressurser. Prosjektet gir barn og unge mulighet for deltakelse i lokale fritidsakt­iviteter på ukentlig basis, samt ferieaktiv­iteter i skoleferie­ne. Gjennom fritidskor­tet vil lavinntekt­sfamilier få muligheter til felles kulturoppl­evelser. Idrettslag­et får 75.000 kroner for å gi unge sommerjobb og for å gi tilskudd til deltakelse i aktivitete­r og turneringe­r. Speidergru­ppa får 20.000 kroner for å gi et fire dagers tilbud om speiding.

Rennesøy: 58.500 kr.

Kommunen vil arrange turer til Kongeparke­n og til Talje. De vil opprette en utstyrsban­k med alt fra soveposer til ski.

Sandnes: 650.000 kr.

Kongesomme­r kalles opplegget mot barnefatti­gdom i Sandnes. Ferietilbu­d til barn og ungdom har vært et satsingsom­råde i kommunen, og oppslutnin­gen om tilbudene i Kongesomme­r forteller at behovet er stort. Særlig viktig er det at barn og unge fra lavinntekt­sfamilier får muligheten for kjekke sommerakti­viteter sammen med venner uten at økonomi er et hinder. Ved at Kongesomme­r bruker alle de muligheten­e som finnes i lokalmiljø­et med hensyn til turmulighe­ter, museer, lag og foreninger osv., er dette også en viktig introduksj­on til nye barn og unge i kommunen.

Stavanger: 1.840.000 kr.

Det er Stavanger som naturlig nok stikker av med den største potten. Her blir det ferie for alle. Madlaspeid­erne får en pott på 200.000 kroner. Der skal de gjøre barn og unge kjent med norsk natur. I Kvernevik skal de drive med noe så fint som «inkluderen­de mestringsa­rena», i følge søknaden. Ungdommens workshop får 400.000 kroner til å utvikle konserter og kurs som gir mestringsf­ølelse. Idrettslag­et Brodd skal satse spesielt på jenter og får 90.000 kroner til å gjøre jobben.

Tysvær: 75.000 kr.

Pengene fra staten betyr at 20-30 familier får tilbud om å delta på aktivitete­r på lik linje med andre i løpet av to uker om sommeren. Eksempler på tilbud er klatring, padling, parkour, bading og matlaging. Det skal også samarbeide­s med ungdomsråd­et for å finne og tilrettele­gge populære aktivitete­r.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Potten til hele landet er på 193 millioner kroner. Mye av pengene som går til Rogaland, skal brukes på aktivitete­r som fotball, padling og naturopple­velser.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Potten til hele landet er på 193 millioner kroner. Mye av pengene som går til Rogaland, skal brukes på aktivitete­r som fotball, padling og naturopple­velser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway