Stavanger Aftenblad

Knepent flertall mot ny privatskol­e

- STEIN HALVOR JUPSKÅS

«The Explorers» skal være en internasjo­nal skole som benytter læreplan etablert av Internatio­nal Baccalaure­ate Organizati­on. Det skal være en 1.10. skole med om lag ti elever på hvert trinn. Selv om det ikke er avgjort hvor skolen skal ligge, har søkerne antydet sentrum og Storhaug bydel som førstevalg.

Et flertall i kommunalst­yre for oppvekst gikk sist uke inn for å anbefale Utdannings­direktorat­et å si nei til søknaden, med stemmene fra Ap, Venstre, Senterpart­iet og Rødt.

Høyres gruppe hadde fått mer informasjo­n om skolen i løpet av denne uken, informasjo­n som gjorde at gruppen hadde fått en «god følelse» for søknaden.

– Dette er ikke noe eksperimen­t. Det finnes tusenvis av slike IB-skoler rundt i verden. Stavanger ønsker å tiltrekke seg arbeidskra­ft fra andre land. Da er det viktig at vi kan tilby slike skoler som dette, sa Hegdal.

At Frp og KrF støttet helhjertet opp om denne argumentas­jonen, var ikke overrasken­de. Men da Torfinn Ingeborgru­d (MDG) landet på samme standpunkt, var flertallet fra KO i ferd med å smuldre opp.

– Det er en liten skole vi snakker om. Dermed tror vi redselen for at den skal ta livet av en ny offentlig skole på Storhaug, er ubegrunnet. Vi kjøper heller ikke argumentet om at en slik etablering vil føre til mer bussing av elever. Dersom noen velger denne skolen i stedet for ISS på Revheim, kan det tvert imot føre til mindre kjøring av elever. Vi vet ikke nøyaktig hvor de vil ha denne skolen. Det er uheldig, men vi ser ikke at etablering av en slik liten skole vil være negativt for den offentlige skolestruk­turen, sa Ingeborgru­d,

For dette fikk han hard kritikk fra flere hold, både fra Ap,

Det ble spenning i formannska­pet da MDG flagget støtte til ny privatskol­e i Stavanger.

Sp og SV. På dette tidspunkt var det klart at det var 9–9 i formannska­pet i spørsmålet om «The Explorers» skulle anbefales. Den nittende representa­nten, Frode Myrhol (FNB), hadde ikke ordet i det hele tatt i debatten. Men alles øyne var rettet mot ham da avstemning­en ble foretatt. Han stemte sammen med Ap, V, SV og Sp. Dermed ble anbefaling­en fra formannska­pet å si nei til etablering­en.

Det er ikke dermed sagt at det blir det endelige utfallet. Stavanger gjorde akkurat samme vedtaket da Wang Ung søkte, men opplevde at skolen fikk sin godkjennin­g likevel, fra sentralt hold i Oslo.

 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Frode Myrhol (FNB) ble tungen på vektskålen i formannska­pet torsdag. Her fra et tidligere møte i bystyret.
FOTO: FREDRIK REFVEM Frode Myrhol (FNB) ble tungen på vektskålen i formannska­pet torsdag. Her fra et tidligere møte i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway