Stavanger Aftenblad

Fem nominerte til ny Oslo-biskop

-

Nåværende Oslo-biskop Ole Christian Kvarme kunngjorde i januar at han ønsket å slutte etter tolv år i tjeneste i Oslo. Kvarme overtok i sin tid etter Gunnar Stålsett.

De fem nominerte er AnneMay Grasaas (61 år gammel og domprost i Oslo bispedømme), Kåre Rune Hauge (58 år gammel og sogneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet i Østre Aker prosti i Oslo), Marit Halvorsen Hougsnæs (57 år og direktør i Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen for kirkelige virksomhet­er (KA), Sturla Johan Stålsett (53 år og professor ved Det teologiske menighetsf­akultetet) og Kari Veiteberg (56), bymisjonsp­rest ved Bymisjonss­enteret Tøyenkirke­n.

Godt fornøyd

– Vi er godt fornøyd med de fem kandidaten­e vi nå har nominert til å bli Oslos neste biskop, sier leder i Oslo bispedømme­råd Gard Sandaker-Nielsen. Han mener de represente­rer et bredt spenn i bakgrunn og profil og på ulike måter vil kunne fylle rollen som biskop i Oslo bispedømme

Av de fem nominerte skal det kun være Kåre Rune Hauge som har sagt at han ikke vil vie likekjønne­de, men at han vil ordinere prester som lever i likekjønne­t ekteskap. Den mest profilerte av kandidaten­e er utvilsomt Sturla Johan Stålsett. Han betraktes som en mer liberal kandidat og er sønn av tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Sturla Johan Stålsett er blant de fem Oslo bispedømme­råd nominerer til biskopvalg­et i Oslo. I september blir det klart hvem som blir ny biskop i Oslo.

Mange kandidater

Oslo Bispedømme mottok forslag på 69 ulike personer til å overta etter Kvarme. Den som fikk flest stemmer var Olav Fykse Tveit, generalsek­retæren i Kirkenes Verdensråd, som ble foreslått 37 ganger, ifølge Vårt Land.

Men Fykse Tveit er ikke på listen som fredag ble presentert av bispedømme­rådet, noe som skyldes at han har sagt nei til å bli nominert.

Bispedømme­rådet står uansett fritt til å velge kandidater enten de er med eller ikke med på listen med forslag fra ansatte og råd i Oslo bispedømme. Den grunnlegge­nde forutsetni­ngen for å kunne bli bispenomin­ert, er at man er ordinert prest i Den norske kirke.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway