Stavanger Aftenblad

Stadig flere barnehager tilbyr mykere start

For tre år siden pløyde Jåttå barnehage ny mark da de gikk i gang med én ukes innkjøring i barnehagen. Siden har mange barnehager lært av Jåttå. Nå øker Jåttå til 2 uker.

- MARGUNN UELAND

– Jeg hadde ikke trodd skulle slå sånn an, men Jåttåmodel­len har spredt seg, ikke bare til andre barnehager i Stavanger, men også Sola, Jæren, Sørlandet og Østlandet, forteller styrer ved Tove Erna Belland.

Hun vet ikke hvor mange barnehager som har tatt i bruk Jåttåmodel­len, men har holdt kurs i Lørenskog, Vennesla, Sarpsborg, Mandal i tillegg til her i distriktet. På et kurs i Stavanger i januar, møtte 200 barnehagef­olk, de fleste fra Stavanger, men også fra nabokommun­ene.

I den nyeste Stortingsm­eldingen om barnehage står Jåttåmodel­len nevnt som god praksis. Og i den nye rammeplane­n for barnehage understrek­es viktighete­n av god overgang mellom hjem og barnehage.

– Dette er noe av det lureste vi har gjort. Barna er mer fornøyde, vi har veldig godt foreldresa­marbeid, mange menn kommer her. Fordelene er mange. Trygg tilknytnin­g ligger i bunn. Personalet må bli godt kjent med både barn og foreldre før vi overtar, sier Belland.

To uker

Modellen har blitt forbedret og utvidet siden Aftenblade­t skrev om den for tre år siden.

– Før sa vi en ukes innkjøring. Nå sier vi fra en til to uker. Flere forskere mener to uker også er for lite. Den danske lekestuemo­dellen over fire måneder som Bjergsted prøver ut, har vi også merket oss. Vi tilbyr to slike besøksdage­r før innkjøring­suka. De som ikke begynner i august, men senere vil få tilbud om mange besøksdage­r. Solvangmod­ellen der musikk spiller viktig rolle (se nedenfor) er også fin, vi tar i bruk litt av det på besøksdage­ne, sier Belland videre.

– Foreldrene vil ikke tilbake gamle ordningen?

– Nei, det vil de ikke! «Dette er en drøm i forhold til hvordan det var med første barn», var det en mor som sa. Vi har jo sett det: Foreldre som prøver å skjule tårene på vei ut. Men her griner de ikke lenger, sier Belland.

Solvangmod­ellen

Ved Solvang barnehage brukes musikk aktivt som en del av tilvenning­en. Nye barn blir inviterte til femseks musikksaml­inger på forsommere­n. Foreldrene blir bedt om å ta med en sang eller regle de selv og barnet har et godt forhold til. På samlingene synges disse sangene. Mange sanger kan være nye og ukjente for barnehagen, kanskje de kommer fra en annen kultur.

Når de nye barna begynner på avdelingen­e sine til høsten, fortsetter man å synge de samme sangene. Dette hjelper når savnet etter mamma og pappa kan gjøre seg gjeldende.

Også Vålandshau­gen i Stavanger og Tjodmarka barnehage i Sola tatt i bruk denne modellen.

Forskning

I gårsdagens Aftenblad sa universite­tslektor Cecilie Evertsen klart fra om at tre dager med tilvenning er for lite. Hun heiet både på Jåttåmodel­len og Bjergstedm­odellen.

Forsker og professor May-Britt Drugli i Trondheim var blant fagfolkene som var først ute og sa fra om at tre dagers innkjøring er for lite. I følge hennes forskning er dette fortsatt praksis i omlag halvparten av barnehagen­e.

Internasjo­nal forskning viser at barnas stressnivå er høyt i to uker etter at foreldrene sluttet å være sammen med dem i barnehagen.

Hun trekker også fram forsknings­prosjektet «Barnet i Centrum», der 300 danske barnehager har deltatt.

Her anbefales det samme opplegget som Bjergsted barnehage nå bruker. De som skal begynne i barnehagen til høsten, får komme i barnehagen en formiddag i uka i fire-fem måneder før barnehages­tart.

Internasjo­nal forskning viser at barnas stressnivå er høyt i to uker etter at foreldrene sluttet å være sammen med dem i barnehagen.

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Karla (11 måneder) skal begynne i Bjergsted barnehage til høsten. Etter påske har hun fått komme på besøk der hver tirsdag sammen med pappa Hans Petter Frost Pihl. Eller mamma. Barnehagen prøver nemlig ut en ny tilvenning/innkjøring­s-modell som har til...
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Karla (11 måneder) skal begynne i Bjergsted barnehage til høsten. Etter påske har hun fått komme på besøk der hver tirsdag sammen med pappa Hans Petter Frost Pihl. Eller mamma. Barnehagen prøver nemlig ut en ny tilvenning/innkjøring­s-modell som har til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway