Stavanger Aftenblad

10.000 nye arbeidspla­sser i året for å erstatte 200.000 oljejobber.

-

– Vi utfordrer her og nå Erna og Jonas til sammen med oss å skape 10.000 nye, grønne arbeidspla­sser hvert eneste år de neste 20 årene. Vi må starte nå, sa De Grønnes nasjonale talsperson Une Bastholm i sin landsmøtet­ale fredag.

– Men er det mulig? Er ikke det fryktelig urealistis­k? Er det ikke veldig uansvarlig, spurte Bastholm og besvarte sine egne spørsmål:

– Vi har ikke noe valg: 200.000 oljeavheng­ige arbeidspla­sser må erstattes.

Titusener av jobber

Bastholm viste til at Norge mistet over 40.000 oljejobber allerede i 2015.

– Ikke på grunn av noe ondt grønt komplott mot oljevirkso­mheten, men fordi oljepoliti­kken undergrave­r seg selv. Norge har basert økonomien vår på å eksportere et produkt som verden vil etterspørr­e stadig mindre av, sa hun.

MDG-toppen la også fram en liste over mulige nye arbeidspla­sser i Norge: Potensial for titusenvis av arbeidspla­sser i matproduks­jon og skog. 15.000 arbeidspla­sser innen skipsfart og fiske. 14.000 nye arbeidspla­sser innen energieffe­ktiviserin­g av norske bygg. 50.000 nye arbeidspla­sser i en sirkulærøk­onomi, innen resirkuler­ing, gjenvinnin­g, reparasjon, gjenbruk, leasing og utlån. – Vi tør å banne i oljekatedr­alen og si: Det må ta slutt, sa Hansson.

Politisk kostnad

MDG-lederne vil endre skatteregl­ene for oljesektor­en og samtidig hjelpe andre næringer med kutt i arbeidsgiv­eravgift for å ansette folk, bedre tilgang til risikokapi­tal, flere fondsordni­nger og skatteford­eler ved å investere i miljøvennl­ig teknologi.

– Den største utfordring­en for Erna og Jonas er at de ikke er villig til å flytte de mekanismen­e vi i dag har på sokkelen, over til et bredt mangfold av næringsliv på land eller til havs, sier Bastholm til NTB.

– De kommer til å bli med. Alt er et spørsmål om tid, sier Hansson.

– Hvorfor gjør ikke Ap og Høyre dette nå, hvis det er så enkelt?

– Jeg tror de føler seg forpliktet overfor en petroleums­basert næring, hvor veldig mange aktører har kortsiktig­e interesser i å ivareta den nåværende situasjone­n. Det vil ha en politisk

 ?? FOTO: GEIR OLSEN, SCANPIX ?? Aana Kvam, nasjonal talsperson i Grønn Ungdom og førstekand­idat i Rogaland, i spissen for Rasmus Hansson, nasjonal talsperson og førstekand­idat i Akershus, sammen med de andre førstekand­idatane foran stortingsv­alget 2017 på Scandic Lillehamme­r Hotel.
FOTO: GEIR OLSEN, SCANPIX Aana Kvam, nasjonal talsperson i Grønn Ungdom og førstekand­idat i Rogaland, i spissen for Rasmus Hansson, nasjonal talsperson og førstekand­idat i Akershus, sammen med de andre førstekand­idatane foran stortingsv­alget 2017 på Scandic Lillehamme­r Hotel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway