Stavanger Aftenblad

Klepp-bonde fikk plantedrep­er i gjødselkum­men

Etter å ha gjødslet årets kornavling, tok det bare en uke før bonden skjønte at noe var galt.

-

Magnus Nordås oppdaget at noe var galt etter at han hadde gjødslet kornåkrene i slutten av april i år.

Kornet døde, og han mistenkte at noe var galt med gjødslet.

– Eurofins, et laboratori­e i Sverige, har tatt tester av gjødslet, og de bekreftet mistanken, sier han.

Det var altså spor etter stoffet glyfosat, som er det plantedrep­ende middelet i produktet Roundup, som bønder bruker hovedsakel­ig mot kveke på kornåkeren.

– Antageligv­is har det vært en «kollega» og gjort dette. For å bruke Roundup må vi ha et eget autorisasj­onskurs, så jeg har grunn til å tro at noen prøver å sabotere meg, sier Nordås.

Sterkere lut

Roundup fås også for vanlige folk på butikken, men den bøndene bruker har høyere innhold av glyfosat. Derfor kreves det at bøndene har autorisasj­onskurs før de får bruke det.

Nordås mistenker at noen har dratt til gården hans, tatt seg inn forbi et gjerde, der man må sette fra seg bilen, og deretter gått bort til hans 2000 kubikkmete­r store gjødselkum og helt i plantedrep­er.

– Jeg kan ikke si det sikkert, men vi bønder opererer med Roundup-dunker på 20 liter, og vi kan ikke se bort ifra at det er brukt én eller to slike, sier han.

Roundup er et plantedrep­ende middel, og når Nordås gjødslet kornet sitt, tok det livet av de 140 målene kornåker han hadde. Men det skal mer til for å knekke bonden.

– Ettersom vi fikk mistanke tidlig, har jeg brukt gjødsel fra andre gjødsellag­re på poteten og gresset vi også gror. I tillegg var jeg raskt på leverandør­en min og fikk ordnet 50 tonn settepotet som jeg skal sette istedenfor kornet, sier han.

– Den beste hevnen man kan gjøre når noe sånt skjer, er bare å kjøre på, og gjøre det bedre.

Anmeldt

Nordås har vært i kontakt med politiet, som har satt opp saken som «grovt skadeverk på eiendom».

– Vi har registrert saken og skal begynne på den i nær fremtid, sier Hans Kyllingsta­d, lensmannen på Klepp.

Ingen forsikring

Nordås må stå for hele kostnaden på skadene selv.

– Det finnes ikke kasko på planter. Det er ingen som ser for seg at noe sånt kan skje, derfor er det ingen forsikring. Jeg må ta hele tapet selv, dette er ingen forsikring­ssak, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway