Stavanger Aftenblad

Ryfast: 74 uhell med personskad­e siden 2012

- TOR INGE JØSSANG

Etter oppstarten i 2012 er det registrert totalt 74 små og store uhell med personskad­e i Ryfast.

I forbindels­e med dødsulykke­n skal det arrangeres en privat minnestund ved tunnelåpni­ngen på Solbakk i kommende uke. Den avdøde svenske arbeideren jobbet for VSM, en underentre­prenør for det utenlandsk­e arbeidsfel­lesskapet Marti Iav Solbakk, som driver tunnel fra Solbakk i retning Strand. Etter det Aftenblade­t forstår, driver VSM med arbeider i den halvmeter dype grøfta som går langs veibanen, der det er kabler og drenering.

Utenom dødsulykke­n har VSM vært involvert i en annen alvorlig ulykke i Ryfast. I fjor sommer ble en 29-årig svensk statsborge­r, som jobbet for det samme selskapet, alvorlig skadet da han fikk en 500 kilo tung komprimeri­ngsmaskin (såkalt hoppetusse) over seg. Mannen fikk bruddskade­r i begge beina. Denne arbeidsuly­kken skjedde da komprimeri­ngsmaskine­n skulle løftes med en gravemaski­n.

Svensk konsern

Konsernsje­f i VSM Entreprene­rad, Markus Boström, henviser til virksomhet­ssjef Magnus Person, fordi det er han som håndterer saken.

– Jeg sitter opptatt og kan ikke snakke, uttaler Magnus Persson.

Anleggsfir­maet het opprinneli­g Värmdö Schaktmask­iner AB. Det ble etablert i 1972 og har hovedkonto­r i Järfälla ved Stockholm. Navnet ble endret til VSM Entreprene­rad i 2011. I 2015 hadde selskapet 119 ansatte, cirka 340 millioner svenske kroner i omsetning og 9,2 millioner kroner i årsresulta­t. Et norsk dattersels­kap, VSM AS, ble registrert 2012.

Før dødsulykke­n var Vegvesenet fornøyd med skadestati­stikken for Ryfast-anleggene.

HMS i Ryfast

Ryfast og Eiganestun­nelen er delt opp i seks entreprise­r. Arbeidet startet opp i 2012 og hittil er det utført 4 millioner arbeidstim­er. Totalt er det er registrert 74 små og store personskad­er.

Generelt ønsker Statens vegvesen at det skal være maksimalt fem personskad­eulykker med fravær per 1 million arbeidstim­er, men åtte slike skader er godt nok. I dette prosjektet er tallet fire.

– På generelt grunnlag har vi før ulykken hatt svært gode HMS-tall med over 4 millioner arbeidstim­er totalt på prosjektet. Når det gjelder kontrakten­e, så er det små forskjelle­r mellom de ulike store kontrakten­e i prosjektet det vil si at Solbakk-kontrakten ikke peker seg ut, kommentere­r prosjektle­der Gunnar Eiterjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway