Stavanger Aftenblad

Donald Trump legger ut på sin første utenlandst­ur

USAs president Donald Trump la hjemlige problemer bak seg da han i går startet sin første utenlandsr­eise til Saudi-Arabia, Israel og Europa.

-

Midt i tumultene med etterforsk­ning av Russland-forbindels­er og sparkingen av FBI-sjefen møter Trump nye vanskelige utfordring­er i noen av verdens mest konfliktfy­lte områder.

Tidligere amerikansk­e presidente­r har ofte valgt enkle endagsture­r til vennligsin­nede naboland som Canada eller Mexico som sine første utenlandsr­eiser. Men ikke Trump. Han har lagt opp til en intens åtte dager lang reise til fem land.

Fare for nye overtramp

Skredet av avsløringe­r i Washington er i ferd med å undergrave Trump på hjemmebane, der flere nå snakker om at han kan bli stilt for riksrett. Dermed skapes det også tvil om han kan framstå med tilstrekke­lig autoritet i møte med andre verdensled­ere. Det hvite hus håper reisen skal skifte fokus bort fra kaoset i Washington. Men mange kommentato­rer mener faren er stor for at den kan ende i nye skandaler.

– Sannheten er at ingen vet hvordan Trump vil opptre eller hva han kommer til å si i møter av denne typen siden han aldri har gjort dette før, sier Stephen Sestanovic­h i tankesmia Council on Foreign Relations.

Vanskelig balansegan­g

Det hvite hus understrek­er at Trump på reisen besøker hellige steder for verdens tre store monoteisti­ske religioner i Riyadh i Saudi-Arabia, i Jerusalem og i Vatikanet. Kombinasjo­nen av hard kritikk av sjiamuslim­ske Iran, mindre vekt på menneskere­ttigheter og en sannsynlig kunngjørin­g av nye våpensalg burde i teorien sikre Trump en varm velkomst hos Kong Salman i Saudi-Arabia.

Men en tale om ekstrem islam foran en lang rekke skeptiske islamske religiøse ledere innebærer klar fare for å tråkke i baret, ikke minst i lys av presidente­ns forsøk på å nekte borgere fra seks muslimske land adgang til USA.

Omstridt i Israel

I Israel har han et håp om å gjenoppliv­e den fastlåste fredsprose­ssen, selv om det er uklart hvordan det skal kunne skje. Han møter både palestiner­nes president Mahmoud Abbas og Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu.

Men allerede før han lander, er besøket i Israel blitt omstridt. Israelsk etterretni­ng frykter at en verdifull kilde er i fare etter at Trump angivelig ga Russland strengt hemmelig israelsk etterretni­ngsinforma­sjon.

I tillegg skapte det oppstandel­se da amerikansk­e diplomater som forberedte Trumps besøk ved Klagemuren i Gamlebyen, avviste israelsk hjelp med den begrunnels­e at Øst-Jerusalem ikke er del av Israel. Som resten av verden anser USA Øst-Jerusalem som ulovlig okkupert område.

Uenige om alt

Møtet med pave Frans i Vatikanet er helt uforutsigb­art, selv om paven lover å ta imot Trump med åpent sinn. De to er uenige om praktisk talt alt, fra klimaendri­nger til flyktningp­olitikk.

Den siste etappen i Europa blir heller ikke ren plankekjør­ing etter Trumps diverse og motstriden­de uttalelser om brexit, NATO og EUs framtid, for ikke å snakke om hans dårlig skjulte støtte til høyrepopul­istiske politikere som Marine Le Pen og Nigel Farage.

I Brussel deltar han på et NATO-toppmøte før han reiser til G7-møtet på Sicilia for å møte den nyvalgte franske presidente­n Emmanuel Macron, Angela Merkel og andre verdensled­ere som fortsatt lurer på om han prioritere­r NATO og hvordan han vil forholde seg til Parisavtal­en.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway