Stavanger Aftenblad

Østerriksk valg kan åpne for høyrenasjo­nal regjering

Østerrike

- ERIK JENSEN

Den brede koalisjons­regjeringe­n har brutt sammen og den nye lederen for det konservati­ve ÖVP Ny valgthrill­er truer. Et halvt år etter at en langvarig valgthrill­er om presidentp­osten i Østerrike ble avsluttet skal landet igjen avholde nyvalg. Og igjen vil det skje med risiko for å trekke Europa i den høyrenasjo­nale retningen mange fryktet i forkant av vårens valg i Nederland og Frankrike.

I Østerrike vant De grønnes Alexander van der Bellen desember valget som landets president etter en lang og innbitt kamp med motkandida­ten Norbert Höfer fra det høyrenasjo­nale Frihetspar­tiet (FPÖ). Dermed pustet mange lettet ut på Østerrikes og Europas vegne. Nå skal landet imidlertid holde valg igjen.

Kan bli politisk kaos

Det er den borgerlige delen av den brede østerriksk­e koalisjons­regjeringe­n, det konservati­ve ÖVP, som gjør at det nå er utskrevet nyvalg til parlamente­t og dermed kanslerpos­ten et år før tiden. Partiet har jobbet sammen med sosialdemo­kratene om regjerings­makten i landet siden andre verdenskri­g, men nå er det slutt. Nå venter et nytt politisk kaos og formentlig enda en langvarig valgthrill­er.

15. oktober skal østerriker­ne stemme igjen. Og denne gangen er trusselen fra høyre sterkere, med en svært realistisk mulighet for et politisk kursskifte som kan påvirke Østerrikes forhold til EU, og ikke minst asylpoliti­kken.

Bakgrunnen for det plutselige valget er et regelrett kupp i det konservati­ve ÖVP, som sammen med sosialdemo­kratene i SPÖ har ledet landet med Christian Kern som kansler. Den bare 30 år gamle utenriks-, europa- og integrerin­gsminister­en i regjeringe­n, Sebastian Kurz, ble i forrige uke ny leder av ÖVP. Han benyttet anledninge­n til å sikre seg absolutt makt over partiet ved å presse gjennom sju betingelse­r for å overta partiledel­sen.

Stiller på Liste Kurz

Den mest omfattende betingelse­n sikrer Sebastian Kurz retten til å stille på sin helt egen liste, Liste Kurz. Som ny partileder har han også sikret seg retten til å utnevne kandidater og eventuelle ministre som ikke er medlemmer av ÖVP. Sebastian Kurz definerer også i fremtiden partiets politikk på egen hånd, samtidig som han avgjør hvem man skal inngå i koalisjons­forhandlin­ger med.

Deretter krevde han at kansler Christian Kern skulle utskrive nyvalg, noe han denne uka gjorde fordi «ÖVP vil ikke jobbe mer med oss». Samarbeide­t mellom de to partiene er opphevet og Sebastian Kurz’ egenrådige stil kan bane veien for et nytt regjerings­samarbeid mellom hans ÖVP og Frihetspar­tiet.

Tidligere har Sebastian Kurz uttrykt en viss sympati for Frihetspar­tiet. Som utenriks- og integrerin­gsminister står han for en streng kurs i asylpoliti­kk.

– Jeg er ikke høyrevridd, jeg er realist, sa han til østerriksk tv i 2015.

Overfor det tyske magasinet Der Spiegel ga han i fjor uttrykk for en viss forståelse for Frihetspar­tiet.

– Jeg ser ingen nytte i å fornærme halvparten av østerriker­ne (FPÖs velgere ved presidenta­vstemninge­n, red.) ved å betegne dem som fascister og idioter. Det er ikke bare i landet vårt at det foregår en bevegelse mot høyre. Stadig flere folk i midten er misfornøyd­e. De store partiene har helt klart i altfor lang tid bare tatt det for gitt at de ville bli valgt, sa Sebastian Kurz.

Kan få absolutt flertall

Ifølge en meningsmål­ing fra forrige uke vil de to partiene kunne regjere med absolutt flertall siden ÖVP ifølge målingen ligger an til 28 prosent av stemmene, mens FPÖ under ledelse av Heinz-Christian Strache ligger på 26 prosents oppslutnin­g. Partileder Strache har ikke lagt skjul på at han sikter på kanslerpos­ten.

Politisk sett er ikke de to partiene så langt unna hverandre i for eksempel asylspørsm­ålet. Sebastian Kurz står for en streng kurs overfor asylsøkere, og var en av de ledende kreftene bak fjorårets avtale mellom Makedonia og Østerrike om å stenge den såkalte Balkan-ruta for flyktninge­r.

Som et etterspill til det store politiske dramaet i Østerrike trakk lederen av De grønnes parlaments­gruppe, Eva Glawischni­g, seg fra stillingen torsdag. Under en pressekonf­eranse kalte hun beslutning­en «dypt personlig» og henviste til «kroppslige faresignal­er som jeg velger å ta alvorlig».

De grønne er et av partiene sosialdemo­kratene eventuelt vil prøve å danne en ny koalisjons­regjering med etter valget.

 ?? FOTO: LEONHARD FOEGER ?? Etter kuppet i det konservati­ve partiet ÖVP, definerer Sebastian Kurz, til venstre, nå partiets politikk på egen hånd, Det var også han som krevde at kansler Christian Kern fra sosialdemo­kratiske SPÖ, til høyre, skulle utskrive nyvalg.
FOTO: LEONHARD FOEGER Etter kuppet i det konservati­ve partiet ÖVP, definerer Sebastian Kurz, til venstre, nå partiets politikk på egen hånd, Det var også han som krevde at kansler Christian Kern fra sosialdemo­kratiske SPÖ, til høyre, skulle utskrive nyvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway