Stavanger Aftenblad

Når man deler sin sorg og smerte, faller brikkene på plass

Å miste et barn er ikke noe av det verste foreldre kan oppleve. Det er det verste.

- Tarald Ueland

Jeg visste det så godt. Jeg visste den dagen ville komme da min kreftsyke datter skulle få den vonde beskjeden: «Nå må vi dessverre avslutte den livsforlen­gende behandling­en. Kroppen din tåler ikke mer. Nå er det kun smertelind­ring som gjenstår».

Gjennom fem og et halvt år hadde kreftavdel­ingen på Haukeland universite­tssjukehus vært «tryggheten» i hennes turbulente liv som uhelbredel­ig kreftsyk.

Etter hvert brast håpet om å bli frisk. Tiden med livsforlen­gende behandling var nå over. Streken var satt. Nå skulle jeg og resten av familien følge henne inn i den siste fasen.

Svarene finnes ikke

Så stod vi der, min datter Lillian og jeg. Vi holdt rundt hverandre, og gråt. En demning brast for oss begge.

Tusen tanker raser gjennom hodet. Hvordan skal vi leve når vi vet at vår datter skal dø? De første ukene etter at kreftdiagn­osen var stilt, satte vi oss fast i spørsmålet: Hvorfor skal hun måtte dø før oss? En bekjent av oss sa det slik: Det er som et regnestykk­e som ikke går opp. Selv skrev Lillian i et av hennes mange dikt: Svarene finnes rett og slett ikke.

Å se for seg Lillian som kreftpasie­nt var vanskelig. Bildet av en blek og mager kvinne i sykesengen harmonerte dårlig med vårt bilde av henne, så full av liv og latter. I de seks årene sykdomsfor­løpet varte var vi bevisst på å fortelle Lillian hvor glad vi var i henne, og hva hun betydde for oss. Det er viktig å sette ord på følelsene før det er for sent. Avslutning­en til en kreftpasie­nt kan gå veldig fort, og smertebeha­ndlingen i sluttfasen kan være så sterk at man ikke oppnår kontakt.

Det var smertefull­t og sårt å ta farvel hver gang vi hadde vært sammen. Tanken lå der hele tiden: Kommer vi til å møtes flere ganger?

Vardesente­ret

Jeg trengte noen å snakke med. Noen som har opplevd dette som vi stod i. For det er krevende å stå der ved siden av. Vi blir sårbare og litt tynne i huden.

Jeg hadde hørt om Vardesente­ret, og lurte på om det kunne være noe for meg. Eller er det kun for dem som selv har eller har hatt kreft? Jeg bestemte meg for å prøve.

Pulsen var høy og usikkerhet­en stor da jeg gikk inn i på Vardesente­ret. Jeg hadde ingen diagnose, heller ingen timeavtale. Jeg bare kom.

En mann kommer meg i møte, tar meg i hånden og presentere­r seg som likeperson. Han finner litt kaffe til meg, og vi setter oss ved et bord.

Han ser meg. En far til en kreftsyk datter. Det er ingen dataskjerm­er der. Vi bare sitter der. Prater og prater. Han var så god til å lytte. Ville så gjerne høre min historie.

Jeg kjente pulsen roet seg under samtalen. Det var godt å være der. Han visste hva jeg gikk gjennom. Ordene til Karen Blixen blir så riktige der og da: «Når man forteller, faller brikkene på plass.».

Pusterom

Det er noe med dette å ha det vondt sammen med noen som kjenner, eller har kjent den samme smerten. Ingen som ikke har opplevd å miste et barn, vet hvordan det er.

Vardesente­ret ble for meg den gode møteplasse­n, der jeg fant pusterom og likesinned­e i trygge og gode omgivelser. Jeg ble sett for den jeg var, som pårørende til en kreftsyk datter.

Ikke at jeg var der så ofte, men når jeg var der, var det alltid så godt å bare være der. Jeg fikk også møte fagpersone­r som var ansatt ved senteret. De har både jurister og ernæringsr­ådgivere, for å nevne noe.

Å miste et barn er ikke noe av det verste foreldre kan oppleve. Det er det verste.

Det gjør noe med livet ditt. Du blir aldri den samme som før.

«Hadde jeg bare visst om Vardesente­ret da jeg trengte det mest», sa en sliten og sørgende kvinne i nabolaget til meg.

Dele, midt i det meningsløs­e

En tid etter vår datter døde valgte vi å komme tilbake til Vardesente­ret. Etter noen kurs og opplæring er vi der nå som likeperson­er. Vi kan nå bruke våre erfaringer med smerte, sykdom, liv og pågangsmot i møte med andre kreftramme­de.

Vi har en smertefull erfaring som pårørende vi gjerne skulle vært foruten. Men denne prosessen har også vært lærerik. Kan noe fra denne tiden være til hjelp slik at brukere av Vardesente­ret kan dra nytte av våre erfaringer, så ville det hele bli mer meningsful­lt, midt i det meningsløs­e.

Takknemlig­heten for hva Vardesente­ret betydde for oss og vår datter er en viktig motivasjon til å stå på for de «gode samtalene.»

Og gode samtaler kan også være korte samtaler, nesten uten ord.

Et godt smil, et klapp på skulderen og et håndtrykk som bekrefter at det var godt å se deg her i dag. «Velkommen tilbake til en kaffekopp når det passer for deg!» Er et samarbeid mellom Kreftforen­ingen og sju sykehus i Stavanger, Bergen, Oslo, Trondheim, Bodø og Troms. De tilbyr samtale med likeperson­er og fagfolk, samt informasjo­n og opplæring i trening/fysisk aktivitet, mat/ kosthold, rettighete­r/juss, aktivitete­r for barn og unge, kultur/ underholdn­ing/sosialt samvær.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lillian Ueland i 2013, cirka tre år før hun døde av kreft. I sin dype fortvilels­e og sorg fant foreldrene hennes likevel en vei videre, skriver Tarald Ueland.
FOTO: PRIVAT Lillian Ueland i 2013, cirka tre år før hun døde av kreft. I sin dype fortvilels­e og sorg fant foreldrene hennes likevel en vei videre, skriver Tarald Ueland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway