Stavanger Aftenblad

«Barbossa» berømmer norsk sjørøverhu­mor

De to norske regissøren­e får ros allerede før den femte «Pirates of the Caribbean»-filmen får premiere. Humoren er tilbake for fullt, skryter Geoffrey «Barbossa» Rush.

-

Hemmelighe­tskremmeri­et har gått høyt rundt den kommende, femte filmen i suksess-serien «Pirates of the Caribbean» som får premiere på norske kinoer 24. mai.

Ved regiroret finner vi Joachim Rønning og Espen Sandberg, Vestfold-radarparet bak «Max Manus» og «Kon-Tiki». De to har holdt kortene tett til brystet underveis. Australier­en Geoffrey Rush, som spiller kaptein Hector Barbossa, letter derimot på sløret når NTB treffer ham i London.

– Dine landsmenn Joachim og Espen hadde et uttalt mål om å returnere til humoren og friskheten som var hele grunnen til at franchisen tok av. Det synes jeg de har fått til på imponerend­e han.

Europeisk dimensjon

vis, sier Ifølge den australske Oscar-vinneren var det først og fremst 2012-dramaet om Thor Heyerdahl som sikret den gullkanted­e Hollywood-avtalen for Rønning og Sandberg.

– Jeg synes det vitner om gode talentspei­deregenska­per hos Jerry Bruckheime­r (produsent, journ. anm.), fortsetter Rush like raust.

– Han konstatert­e at de med «Kon-Tiki» beviste kompetanse­n sin på vannet, at de evner å filme der. Personlig liker jeg hvordan de tilfører en europeisk dimensjon, siden sjørøverie­t er så nært forbundet med de gamle kolonistat­ene. Jeg har ikke sett hele filmen ferdig, men vittighete­ne er tilbake – og actioneven­tyrgehalte­n og settdesign­et lover bra. I tillegg har gutta støvsugd folkloren for piratklass­ikere: å seile over kanten av Jorda, havfruer, myten om Davy Jones.

Ibsen-kjenner

Rushs norgesvenn­skap stanser ikke der. Han utviklet det i sine unge teaterdage­r, før han briljerte i anerkjente storfilmer som «Shine» og «The King’s Speech» på lerretet.

– Jeg studerte Ibsen da jeg gikk på universite­tet, forteller 65-årige Rush til NTB.

– Jeg respektere­r ham for den

 ?? FOTO: PETER MOUNTAIN ?? Humoren er tilbake for fullt, lover Geoffrey «Barbossa» Rush, til høyre. Her sammen med Johnny Depp, som for femte gang spiller kaptein Jack Sparrow.
FOTO: PETER MOUNTAIN Humoren er tilbake for fullt, lover Geoffrey «Barbossa» Rush, til høyre. Her sammen med Johnny Depp, som for femte gang spiller kaptein Jack Sparrow.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway